Olay Gazetesi Bursa

Limak yeni sektörlere girme hazırlığı yapıyor

Hem kendi sektörleri hem de ilgili sektörlerde daima arayış içinde olduklarını belirten Nihat Özdemir, Türkiye'nin geleceğini düşünerek yeni yatırımlarda bulunabileceklerini kaydetti.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ”Savunma sanayisinde olduğu gibi iyi bir fırsat gördüğümüzde yeni sektörlere de girmek için çalışmalara başlayabiliriz. Türkiye’nin geleceğini düşünerek yeni yatırımlarda bulunabiliriz” dedi.

Nihat Özdemir, yaptığı açıklamada, Limak olarak Katmerciler Grubu ile savunma sanayisinde iş birliği yapmak için ön anlaşma imzaladıklarını hatırlattı. Hem kendi sektörleri hem de ilgili sektörlerde daima arayış içinde olduklarını dile getiren Özdemir, savunma sanayisinde olduğu gibi iyi bir fırsat gördüklerinde yeni sektörlere de girmek için çalışmalara başlayabileceklerini vurguladı. Özdemir, ”Türkiye’nin geleceğini düşünerek yeni yatırımlarda bulunabiliriz” diye konuştu.

HALKA AÇILABİLİRİZ

Limak Holding’e bağlı şirketler için halka arz planları olup olmadığına yönelik soruyu da Özdemir, şöyle yanıtladı: ”2 yıl evvel halka arz konusunda bir girişimde bulunduk. Enerji, turizm ve çimento şirketimiz halk arza hazır halde ama şu an durumların biraz daha iyileşmesini bekliyoruz. Ben 16 Nisan’dan sonra Borsamızın da çok iyi çıkışlar yakalayarak kısa zamanda 100 bin seviyesini geçeceğine inanıyorum. İnşallah onlar da olduğu zaman tabii ki düşünürüz. Elimizdeki bu şirketleri halkın hisse aldığı şirketler haline getirirsek, bunun bizim için önemli bir varlık olacağına inanıyoruz.”

RUSYA’DA ARAYIŞLAR SÜRÜYOR

Nihat Özdemir, Limak olarak Rusya’da yaptıkları Rostov Havalimanı’nı bu yılın ağustos ayında bitireceklerini, bu ülkede yeni işler peşinde olduklarını ve şu anda önemli altyapı projeleriyle ilgili ihalelere girdiklerini bildirdi. Kuveyt Uluslararası Havalimanı projesine başladıklarını, burada sadece inşaat yapmayı değil, 20-25 yıl da çalıştırabilmeyi istediklerini, bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirten Özdemir, Senegal’in başkenti Dakar’daki havalimanını bitirmek üzere olduklarını, Kahire Havalimanı’nı da alınlarının akıyla teslim ettiklerini söyledi. Özdemir, ”Dünyanın her yerinde havalimanı ve yeni yatırımlar yapmak, onları çalıştırmak, işletmek gibi çalışmalarımız da devam ediyor” ifadesini kullandı.

ENERJİDE YATIRIMA DEVAM

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, enerjide yeni yatırımlar konusunda hiç durmayacaklarını vurguladı. Özdemir, ”Mevcut termik santrallerimizi son model hale getirdik. Hidrolik santraller birbiri arkasına geliyor. Kargı Barajı’nı bitirdik, bu ay sonuna kadar devreye alacağız. Arkasından Gürsöğüt’e başlıyoruz. Ayrıca, Siirt’teki Çetin Barajı var, başka yatırımcılar tarafından başlanılmış ama uzun zamandan beri ara verilmiş, onu devralma durumundayız. Güneş enerjisine devam ediyoruz. Jeotermale başladık. Bunun yanında rüzgar enerjisiyle de ilgileniyoruz. Yenilenebilir enerji kapsamında yeni projelere de yabancı ortakla beraber girmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. Elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili farklı bölgelerde değişik ortaklıklar kurabileceklerini belirten Özdemir, ”Balkan ülkeleri ve komşu ülkelerde görüşmelerimiz var. Afrika bu konuya girecek. Uzak Doğu’da da bunlar olacak. Onun için özelleştirmeler durmaz. Biz de ortaklıklar veya kendi başımıza bu çalışmaların içinde bulunacağız” dedi.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ

Özdemir, ”15 Euro+KDV’ olarak açıklanan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün geçiş ücretinin yüksek olduğu yorumlarına ilişkin soruya ise, ”Bu tip projeler 14 yıllık bir finansman modeliyle ancak yapılabiliyor. Yani bugün temel atıyorsanız, 14 yıl içerisinde bu bulduğunuz finansmanı da yap-işlet-devret yatırımcısı olarak geri ödemeniz lazım. Oradan geriye geldiğiniz zaman bu ücretler ortaya çıkıyor. Pahalılık var mı? Evet. Belki ücretler biraz fazla ama başka türlü bir finansman modeli düşünülemiyor” yanıtını verdi.