DERYA DEMİR
Geçen yıl ilk kez uygulanmaya başlanan liseye geçiş sistemin dahilinde yapılan liseye geçiş sınavına başvurular nisan ayında tamamlanmıştı. 1 Haziran Cumartesi günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek olan sınav iki oturumda gerçekleştirilecek.
Sınavın ilk oturumu 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve 80 dakika süre tanınacak. Toplamda 90 sorunun yöneltileceği sınavda, 1 milyonun üzerinde öğrenci sınavla öğrenci alacak okullara girmek için ter dökecek.
KONTENJANIN 7 KATI…
64 okulda 5 bin 100 kontenjanın bulunduğu Bursa’da da öğrenciler belirlenen okullara girmek için yarışacak. Bu kapsamda Bursa’da sayısı 41 bin 901 olan 8’nci sınıf öğrencisindan başvuruda bulunan 37 bin 539’u sınavda ter dökecek. Yani kontenjanın 7 buçuk katı öğrenci, belirlenen proje okullarına girmek için kıyasıya yarışacak. Bursa’daki 8’nci sınıf öğrencilerinden 4 bin 362’si ise sınav başvurusu yapmadığı için sınav yarışının dışında kalacak ve adrese dayalı sisteme tabi olan okullara gitmek için tercihte bulunacak.
“ÖĞRENCİLER AKADEMİK LİSE İSTİYOR”…
Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona, öğrencilerin ağır rekabet koşulları altında sınava gireceklerine dikkat çekerek, ancak 32 bin öğrencinin sınavla öğrenci alan okullara yerleşmeye yeter puan alamadıkları için kendilerini başarısız hissedeceklerini söyledi. Rona, “Sınav ya tümden ortadan kalkmalı, ya da bu kadar çok öğrenci sınava alınıyorsa o halde lise tercihlerinde bu puanlar da kullanılmalıdır.
Öğrencilerin yüzde 10’unu sınavla yerleştirip, geriye kalanları adreslere göre yerleştirmenin bilimsel hiç bir yanı yoktur. 5 bin 100 kontenjana yerleşmek için 37 bin 500 öğrenci sınava giriyorsa bu durum öğrencilerin akademik lise talebinin göstergesidir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilerin bu taleplerini adrese dayalı kayıt döneminde göz önünde bulundurarak okul türleri ve kontenjanları sağlıklı belirlemelidir” dedi.