DİLEK ATLI
Son yıllarda turizmin yeni keşif noktalarından biri olan Isparta’nın Kuyucak Köyü, lavanta vadilerinin cazibesine kapılanların akınına uğruyor… Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü’nde her yıl temmuz ayının ikinci haftasından ağustosun sonuna kadar süren lavanta hasadı büyüleyici manzaralara sahne oluyor.
Bugünleri kaçırmak istemeyen turistler, Türkiye’nin birçok farklı noktasından gelerek doğanın mis kokulu cömertliğinin tadını çıkarıyor.
Fransa’nın ‘Provans’ bölgesine taş çıkartan güzellikteki Kuyucak Köyü lavanta vadileriyle ziyaretçilerini karşılarken, hasat kalabalığına yakalanmak istemeyenler temmuzun ilk günlerinden itibaren bu güzelliğe tanıklık etmek için yollara düşüyor. Lavanta diyarı Kuyucak’a akın edenler mis kokulu köyün sokaklarında dolaşıyor, köylülerin ikramlarının tadına varıyor, lavanta esanslı ürünler satın alıyor.
Lavanta dondurmasından lavanta çayına farklı lezzetlerin tadılabileceği Kuyucak’ta yaşayan köylüler, bu cömert bitkiden ürettikleri kolonya, sabun, bal, reçel, masaj yağı ve kremleri evlerinin önündeki tezgâhlarda satıyorlar. Ziyaretçiler ayrılırken demeti 2 TL’ye satılan lavanta çiçeklerinden kucaklar dolusu satın alırken, bitkinin rahatlatıcı esansı eşliğinde evlerinin yolunu tutuyorlar. Dileyenin vazoda kurutup dekoratif olarak kullanabileceği, dileyeninse kurumuş lavantaları keselere doldurup dolaplarına mis gibi kokular katabileceği bu özel bitki, böyle giderse Kuyucak Köyü’nün adını dünyaya duyuracağa ve Fransa’nın Güney kıyılarını geride bırakacağa benziyor.
FRANSA’DAN GETİRİLMİŞ…
Yörenin gül tüccarı Zeki Konur tarafından 1975 yılında Fransa’dan getirtilen lavanta fideleri otuz aileye on beşer kök şeklinde dağıtılmış. Başlangıçta gül tarlalarının kenarlarına ekilen lavantalar, 1990’lı yıllarda ticari amaçlı ekilmiş. Tarla kenarlarında başlayan lavantanın yaşam öyküsü bugün hektarlarca alana yayılıyor.
Türkiye’nin toplam lavanta üretiminin yüzde 90’ına yakınını karşılayan bölge bugün turizm açısından da yükselişe geçmeye başladı. Lavantalar, her yıl haziran ayı sonu morarmaya başlıyor ve temmuzda çiçekleniyor. Arıların bal yapmak için tadına baktığı bu mor tarlalarda Temmuzun ikinci haftası ve ağustos başına kadar hasat yapılıyor. Lavantaların toplandığı bu dönem ise turistlerin akınına uğruyor. Hasat sırasında lavantalar dipten değil orta yerinden özel bir bıçakla ya da orakla kesilip toplanıyor. Bir sonraki yıl kesilen yerden yeniden yeşeren mis kokulu lavantalar, bir sonraki döneme kadar kurutulmuş olarak ya da mamül şeklini alarak yaşamlarımızı süslüyor.
Otobüslerle gelen turistler ve özel araçlı günübirlikçiler mor rengin hakim olduğu lavanta tarlalarında fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarışıyor.