Olay Gazetesi Bursa

Labbé: Önemli olan çocuklarla konuşmak

'Çıtır Çıtır Felsefe' serisinin yazarı Brigitte Labbé, Nâzım Hikmet Kültürevi'nde çocuklarla ve eğitimcilerle buluştu. Çocukların söylevlerden bıktığını düşünen Labbé, “Önemli olan onlarla iyilik, kötülük, âhlak hakkında konuşabilmek” dedi.

Dilek Atlı

Karışık görünen felsefi kavramları miniklere aktarmak üzere çıktığı yolda dünya üzerinde birçok çocuğa ulaşan ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ serisinin yazarı Brigitte Labbé, dün Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin konuğu oldu. Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki iki oturumundan oluşan programında sabah minik okurlarıyla bir araya gelen Labbé, öğleden sonra eğitimcilerle buluştu.

EĞİTİMCİLERE SUNUM…

Uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe üzerine eğitim gören Labbé, karışık felsefe kavramlarını çocuklara aktarmak için çalışmalar yaptığını belirtti. Eğitimciler kadar veli ve çocuklarla da bir araya gelen Labbé, “Kaleme aldığım seride çocuklara felsefenin sürekli olarak kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedim” diye konuştu.

Konuyla ilgili olarak eğitimcilere sunum yapan Labbé, şunları kaydetti:

“Etkileşim için buradayım. Paylaşılacak deneyimlerimiz var. 35 yaşında yazmaya başladım. 1 yıllık ücretsiz iznimde felsefe eğitimi aldım. Sarbonne’daki felsefe eğitimim ben de şok yarattı. Bu şok bir hayranlıktı ve bunu çocuklara aktarmak istedim. Yaşadığım duygu, kapalı bir odada pencereleri açıp serin havayı hissetmek gibiydi. Belli bir hayatı yaşamaya programlanmış bir aile ve kültür vardı. Bunu sorgulayacak durumda değildim. Felsefeyle tanıştığımda çocuklara sorgulama yapabilecekleri bir alet çantası hazırlamak istedim. Çocuklara felsefe kitabı yazmak böyle ortaya çıktı. Felsefe öğrendiğim profesörden özel dersler alarak çocuklar için yazma aşamasına geçiyordum. İki önemli noktaya; kelimelere ve ilgi çekici yazmaya dikkat ettim.”

ÇOCUKLARLA FELSEFE KONUŞMAK…

Yazarken aklında 8 yaşında bir çocuk yaşattığını ve ona bir şeyler anlattığını ifade eden Labbé, “Çünkü çocuklar çok daha felsefi sorular soruyorlar. Örneğin büyükbabam öldüğünde nereye gitti gibi ya da Suriyeli çocuklar neden çıplak ayaklı gibi… Yetişkinler ise akşam ne yiyeceğini düşünür” dedi. Eğitimcilerin sorularını yanıtlayan Labbé, şunlara değindi:

“Size yöntem önermeyeceğim. Başarılarımı değil başarısız olduğum deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Felsefi tartışmayı yapacak kişinin duruşu önemli. Sınıftan çıkmalı, çember oluşturarak yere oturmalı ki böylece çocuklarla aynı boyda olursunuz. Konuşurken kağıt kalemi bırakmalı ve sözlü anlatıma ağırlık vermeli. Felsefenin babası olarak bilinen Socrates böyle yapardı. İstenirse ayakkabılar çıkarılabilir. Çünkü akılla beden rahatlığı arasında bir bağlantı vardır. Atıştırmalıklar ve içecekler huzuru sağlar. Bunları uygulamadığım zamanlarda başarısız oldum. Hedefe gitmeyi amaçladığımda da başarısız oldum. Ebeveynlerin çocuklara bir mesaj verme kaygısı vardır. Ama çocuklar söylevlerden bıktılar. Onlar zaten biliyorlar. Önemli olan onlarla iyilik, kötülük, ahlak hakkında konuşabilmek. Kötülük üzerine mesaj vermek değil. Neden kötülük yapmak istediğimizi sorgulamak ve bunun üzerine konuşmak.”

Miniklere zor konuları aktarmanın yolunu öğretiyor

Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan Çıtır Çıtır Felsefe serisi ile Türkiye’deki okurlarına ulaşan yazar Paris’te yaşamayı sürdürüyor. Brigitte Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası etkinliklerde yetişkinlere, çocuklara zor konuları aktarma konusunda sunumlar yapıyor. Minik okurlarına okul ve kütüphanelerde Çıtır Çıtır Felsefe Günleri düzenleyip konuşmalar gerçekleştiriyor.