Olay Gazetesi Bursa

Kurumlar Vergisi Beyanında özellikli durumlar

Bilindiği üzere nisan ayı Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği önemli bir ay. Verilmesi gereken beyannamelerin süresinde verilmemesi ve doldurulmasında yapılan bazı basit ve küçük hatalar zaman zaman sonradan telafi edilemeyecek sonuçlara yol açabiliyor. Bu çerçevede 2021 hesap dönemi kurumlar vergisi beyannamesinin düzenlenmesinde dikkat edilecek özellikli bazı konuları Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar bugünkü köşesinden okurları için paylaştı....

Bilindiği üzere nisan ayı Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği önemli bir ay. Verilmesi gereken beyannamelerin süresinde verilmemesi ve doldurulmasında yapılan bazı basit ve küçük hatalar zaman zaman sonradan telafi edilemeyecek sonuçlara yol açabiliyor. Bu çerçevede 2021 hesap dönemi kurumlar vergisi beyannamesinin düzenlenmesinde dikkat edilecek özellikli bazı konulara  aşağıda dikkat çekilecektir.

Beyannamenin verilme süresi ve beyannamede yer alan tüm alanların doldurulması

Hesap dönemi takvim yılı olan kurumların 2021 hesap dönemi kurumlar vergisi beyannameleri,  hafta sonu ve Ramazan Bayramı tatilleri nedeniyle 5 Mayıs 2022 akşamına kadar verilecektir.

Beyannamenin yasal süresinde verilmemesinin usulsüzlük cezası yanında başka sonuçları da olabiliyor. Beyannamenin zamanında verilmemesi durumunda;

– Vergiye uyumlu mükelleflere getirilen %5 vergi indirimi avantajını üç yıl için,

– Zararlı bir şirketin başka bir kuruma devredilmesi durumunda, devralan kurumun devralınan zararı mahsup etmesi olanağının ortadan kalkması gibi sonuçları olabiliyor.

Beyannamede yer alan doldurulması gereken bütün alanların doldurulması da son derece önemli. Özellikle istisnalara ve zararlara ilişkin satırların doldurulması hak kayıpları olmaması açısından son derece  önemli.

Kazanç olmasına rağmen indirim ve istisnalardan yararlanılmamasının, bu hakları ortadan kaldırmak gibi sonuçları olabiliyor.

ÖZELLİKLİ KONULAR

Bağış ve yardımlar

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde bazı bağış ve yardımların, belli sınırlamalar ve şartlar çerçevesinde kurum kazancından indirilmesi öngörülmüştür. Sözkonusu maddede sosyal kültürel,bilimsel ve eğitim amaçlı çok sayıda ayni ve nakdi yapılan yardımların kurum kazancından belli koşullar altında indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Burada bağış ve yardımların indirimiyle ilgili ayrıntılı açıklamalara yer verilmeyecek, önemli bazı konular özetlenecektir.

– Kanunun ilgili maddesinde kazancın belli bir oranıyla sınırlandırılmayan bağış ve yardımların indiriminde  bir sınır bulunmakta olup, bu sınır bağış ve yardımın yapıldığı yılın kurum kazancıdırBu tutarı  geçen bağış ve yardımlar sonraki yıllara devretmez.

– Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamuya yararlı derneklere yapılan bağışlar, kurum kazancının %5’i ile sınırlı olarak kurum kazancından indirilebilmektedir. Bu statülere sahip olmayan vakıf ve derneklere yapılan bağışlar ise kurum kazancından indirilememektedir. Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıfların listesine www.gib.gov.tr, kamuya yararlı derneklerin listesine ise www.siviltoplum.gov.tr internet adreslerinden ulaşılabilir.

– Kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu ve huzurevi inşası dolaysıyla yapılan harcamaların indirim zamanı hukuken bağışın yapıldığı, bağışa konu değerin mülkiyetinin bağış yapılan kurum veya kuruluşa geçtiği tarih esas alınacaktır.

Fatih Acar’ın yazısının devamı için tıklayın…