Bursalılar için büyük önem taşıyan 11 Eylül, Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan yolda özgürlüğün ve bağımsızlığın günüdür… Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu topraklarında başlattığı onurlu mücadelenin sonucudur 11 Eylül. Bu günü, Milli Mücadele’nin eşsiz destanlarından biri olarak gururla ve minnetle kutluyoruz.
Bundan tam 95 yıl önce, Türk askerleri ‘2 yıl, 2 ay, 2 gün’ süren mücadelenin ardından 11 Eylül 1922’de Yunan askerini Bursa topraklarından çıkarmıştı.
RÜŞTÜ BEY…
Saat 08.20’de Yüzbaşı Rüştü Bey’in göndere çektiği bayrakla işgalden kurtulan Bursa’da yepyeni bir sayfa açılır. 2 yıldan fazla düşman işgalinde kalan kent artık özgürdür.
Fetihten sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentliğini üstlenen Bursa, Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedilmesinin ardından tüm Anadolu kentleri gibi büyük sıkıntı yaşadı.
Osmanlıların da aralarında bulunduğu İttifak Devletleri’nin savaşı kaybetmesi üzerine, Bursa için acı ve sıkıntı dolu günler Yunan askerlerinin 8 Temmuz 1920’de kenti işgaliyle başlamıştı. 30 Ağustos’la birlikte düşmanın gücü kalmamıştır. Anadolu’daki işgal edilen topraklar birer birer kurtarılır.
İzmir’in 9 Eylül’de kurtuluşundan sonra sıra Bursa’ya gelmiştir. 3. Kolordu’ya bağlı 48. Süvari Alayı ve milislerimiz Yunan askerlerini kıskaca almıştır. Kahramanca süren çatışmalardan sonra 11 Eylül 1922 sabahı Bursa düşman işgalinden kurtarılır.
Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşu, Ankara’ya, ‘Yeşil Bursa al sancağına kavuştu’ yazılı kısa ama anlamlı bir telgrafla bildirildi.
BURSA’DAKİ TÖRENLER…
Bursa’daki törenler, saat 10.00’da Tophane’den Heykel’e kadar mehteran, kılıç kalkan ekibi, Büyükşehir Bandosu ve katılımcılardan oluşan kortej yürüyüşüyle başlayacak. Ardından Atatürk Anıtı’na, Valilik ve Büyükşehir’e ait çelenkler sunulacak. Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrağın göndere çekilmesinin sonrasında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
Şiirlerin okunması ve Karagöz Halk Dansları Ekibi’nin gösterisini, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın konuşması izleyecek. Daha sonra Mehteran ve Tahta Kıran Kılıç Kalkan Ekibi gösterilerini sunacak. Buradaki etkinliklerin ardından, Yüzbaşı Rüştü Bey’in Çekirge-Doburca Yolu’ndaki mezarı ziyaret edilecek.
Bursa 11 Eylül 1922 sabahı saat 08.20’de Yüzbaşı Rüştü Bey’in göndere bayrak çekmesiyle, özgürlüğüne kavuşur.