Olay Gazetesi Bursa

‘Kurbanın kesimi belediyelerin belirlediği alanlarda yapılmalı’

Niğde Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Aliyye Yılmaz, kurbanın kesimi konusunda belediyelerin ve komisyonun belirlemiş olduğu yerlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtirken, "Kurbanı besicilerden alanlar için belirli bölgelerde kesime uygun ortam oluşturuluyor. Ancak kasapların işin ehli olması da çok önemlidir" dedi.

Kurban alırken hayvanların kurban vasıflarına ve dini vecibelerimize uygun olması gerektiğini vurgulayan Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Aliyye Yılmaz, “Öncelikle hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Derisi canlı, parlak olmalı, kulağı veya boynuzu kesik, kırık olmamalı. Kör, yürüyemeyecek kadar topal olmaması ve iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Aksi takdirde dinen de caiz değildir. Bu konuda vatandaşların pek bilgisi yoksa hayvan pazarlarından alıyorlarsa orada veterinerler mutlaka bulunmaktadır. Veterinerlere yada besicilerimize sormalıdırlar. Bu konuda besicilerimize lütfen güvensinler. Hayvanın kesimi konusunda belediyelerimizin ve komisyonun belirlemiş olduğu yerleri tercih etmeliler, besicilerden aldılar ise zaten orda kesime uygun ortam oluşturuluyor. Kasapların işin ehli olması da çok önemlidir” dedi.

ETLERİNİN MUHAFAZASI NASIL OLMALI?

Etin muhafazasının da önemine vurgu yapan Başkan Yılmaz, “Hayvan kesildikten sonra kanı iyice akıtılmalı. Kan akıtıldıktan sonra et hemen tüketilmemelidir. Öncelikle en az 5-6 saat sıcak etin soğuması sağlanmalı. Sıcaklığı 4 dereceye kadar düştüğünde parçalanıp dondurulabilir. Etin lezzeti ve kalitesini düşürmemek için et hemen dondurulmamalı veya hemen tüketilmemelidir. Dinlenmesi sağlanmalıdır. Tüketebileceğimiz ölçüde dondurmalıyız ayrıca dondurucudan çıkardığımız etin tamamını tüketmeliyiz” diye konuştu.