Olay Gazetesi Bursa

Kurbanı nefesini dinleyerek seçin

Bayrama sayılı günler kala kurban pazarları hareketlenirken, Bursa Veteriner Hekimler Odası, kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken hususlar ve etlerin tüketilmesi ve saklanması konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Oda Başkanı Sinan Sağlam, kurban alımına gidecek vatandaşların en başta sağlıklı ve İslami açıdan aranan koşullara uyulmasını istedi.

Büyük ve küçükbaş hayvanlarda aranan yaş kriterine dikkat edilmesini isteyen Sağlam, sağlık yönünden göz önüne alınması gereken hususlara da değinerek, şu uyarılarda bulundu:

‘Küçükbaş hayvanların kulak küpesi, büyükbaş hayvanların veteriner sağlık raporu olmalıdır.  Hayvanların sağlıklı ve verimli olması önemlidir. Zayıf, yeni doğum yapmış ya da ileri düzeyde gebe hayvanları kurban olarak kesemeyiz. Ağız, burun, göz, meme veya cinsel organlarından akıntı gelmesi hastalık belirtisidir. Ayrıca rahat nefes alamayan ve öksüren hayvanları da sağlıklı kabul edemeyiz. O yüzden alacağınız hayvanın nefesini dinleyin.’  

Oda Başkanı Sinan Sağlam, verim açısında da kurbanın besili olması gerektiğini söyledi. Vatandaşların hayvanın fiziksel özelliklerine bakarak verimli olup olmayacağını anlayabileceğini ifade eden Sağlam, hayvanı göğüs çevresinin geniş, kuyruk sokumu ve kalçanın dolgun ve yuvarlak, sırt çizgisinin düz ve dolgun, boynun kısa ve etle dolu olması gibi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.   

ETLERİ HEMEN TÜKETMEYİN

Sinan Sağlam, kurban etlerinin saklanması ve tüketilmesiyle ilgili de önemli uyarılarda bulundu. Kurban etlerinin hemen tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Sağlam, 14 derecenin atında, hava almadan en az 5-6 saat bekletilip etin soğutulması gerektiğine vurgu yaptı. Sağlam, ‘Kesilen hayvanın kanının tamamen akıtılması önemlidir. Hemen tüketirseniz çok sert olması nedeniyle hazmı da zordur. Bekleme yaparsak, kaslar ete dönüşür ve yumuşar. En uygunu 24 saat sonra yemektir’ dedi.

SAKLAMA KOŞULLARI

Kurban etlerinin öncelikle güneş görmeyen yerlerde temiz kaplarda bekletilip, daha sonra tüketilmesinin, ya da buzdolabına konulmasının önemli olduğunu anlatan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, etin buzdolabında 0-2 derecede 6 gün, buzlukta ise 2 hafta saklanabileceğini söyledi. Bu sürenin derin dondurucu da (-18 derecede) 3 ay süreye çıkabileceğini kaydeden Sağlam, ‘Etler derin dondurucuya birer yemeklik halinde konulmalı. Etlerin buzları çözüldükten sonra tekrar buzdolabına konulması son derece sakıncalıdır’ diye konuştu.