Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi tamamlandı, ancak yankıları devam ediyor. Türkiye’den dönem başkanlığını alan Çin’in Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, küresel ekonomisinin gelişmesi üzerine yaptığı öneriler dünya basınında geniş yer buldu.
Reuters’ta yer alan haberde, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in zirve esnasında düzenlenen çalışma öğle yemeğinde, Çin’in 2016 G20 Zirvesi’nin evsahipliğini üstlenecek olmasına dair yaptığı konuşmaya dikkat çekildi. Söz konusu habere göre, Xi Jinping, konuşmasında dünya ekonomisinin krizden kurtarıldığını, ancak toparlanmanın yavaş ilerlediğini ve büyüme gücünün yeterli olmadığını vurguladı. Önemli ekonomik toplulukların gelişmeleri ve politikaları arasında büyük farklılıklar olduğunun da altını çizen Xi Jinping, yeni büyüme noktaları bulunarak dünya ekonomisinde yeni bir refaha ulaşılmasının sağlanması önerisini ortaya koydu.
TİCARİ KURALLAR DEĞİŞİYOR
Xi Jinping’in son yıllarda küresel ekonomideki reformların sorunlu şekilde yürütüldüğü, uluslararası ekonomik ve ticari kuralların hızla değiştiği, bu koşullarda tüm ülkelerin eşgüdüm hâlinde hareket ederek uluslararası ekonomik işbirliğinin yönünü belirlemesi gerektiğini vurguladığı belirtildi. Xi Jinping, Çin ekonomisinin ortanın üstü hızla büyümenin sürdürülmesi için gerekli güven ve kabiliyete sahip olduğunu, bu yıl ülkenin yüzde 7 büyüyeceğini de sözlerine ekledi. Singapur’da yayımlanan Lianhe Zaobao’da yer alan haberde ise Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, G20’nin makro ekonomik politikalarda koordinasyonun pekiştirilmesinin yanı sıra, reform ve inovasyonun hızlandırılması, dışa açık bir dünya ekonomisinin oluşturulması ve 2030 sürdürülebilir kalkınma gündeminin yerine getirilmesi önerilerinde bulunduğuna dikkat çekildi. Japon Yomiuri Shimbun gazetesi de, tüm ülkelerin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’deki gelişmelere büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
G20 BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Reuters haber ajansındaki bir diğer haberde, G20 Zirvesi’nin başarıyla tamamlandığı, yayımlanan sonuç bildirisinde, G20’nin toplam GSYH büyümesini 2018 yılına kadar yüzde 2 oranında artırma yönündeki hedefini gerçekleştirmeye çalışacağı vurgulandı. Haberde, G20 ülkelerinin mülteci krizi ve iklim değişikliğiyle mücadele ile internet güvenliği sorunlarının çözülmesini de destekleyeceği belirtildi.
The Wall Street Journal gazetesi, zirvenin karşı karşıya bulunduğu zorluklara odaklandı. Gazetedeki haberde, Avrupa’da yaşanan mülteci krizi ile Paris’te meydana gelen terör saldırılarının yeni kaygılara yol açtığı, bunun ekonomi sorunlarına ilgiyi geri plana ittiği kaydedildi. Alman Deutsche Welle radyosunun internet sitesinde de G20 üyelerinin zirvenin ardından yayımladığı bildiride ender görülen bir dayanışma gösterildiği dile getirildi.