Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi kartı taksitleri ve bireysel kredilere yönelik kararların ekonomiyi desteklemeye yönelik olduğunu söyledi.
Şimşek, NTV’de katıldığı bir programda Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) kredi kartlarına ve tüketici kredilerine ilişkin kararları değerlendirdi.
Tüketicilere yönelik tedbirlerin 2011 sonrasında ekonomideki yaşanan aşırı ısınmayı, büyümede görülen aşırı oynaklığı engellemek ve yumuşak inişi başarmak için alındığını anlatan Şimşek, söz konusu makro ihtiyati tedbirlerin çok başarılı olduğunu söyledi. Şu anda tüketici kredilerinin reel olarak düştüğünü, genel anlamda da toplam kredilerdeki artış hızının enflasyona oldukça yakın seyrettiğini anlatan Şimşek, bunun öngördüklerinden daha hızlı bir gerilemeyi ifade ettiğine dikkati çekti.
YENİDEN GÖZDEN GEÇEBİLİR
Ekonomiyi desteklemeye yönelik birçok tedbir alındığını dile getiren Şimşek şöyle devam etti: ”Bunlardan biri de ekonominin aşırı ısındığı dönemdeki bazı makro ihtiyati tedbirleri bir miktar esneterek ekonomik faaliyete alan açmış oluyoruz. Ama şunun da altını çizeyim, burada tekrar bir aşırılığa gidilir, enflasyon ve cari açık anlamında yeniden bir sorun ile karşı karşıya kalırsak bunlar her zaman için gözden geçirilebilir tedbirlerdir. Bu tedbirlerin amacı belliydi, amacına ulaştı. Şimdi tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Ekonomide bu ince ayar meselesi gibi bir şey. Öyle bakmak lazım.”
CEP TELEFONU VE MARKETE TAKSİT YOK
-Vatandaşın daha çok tasarruf etmesi ve bunların yatırıma dönüşmesi gerekiyor.
-Cep telefonlarının önemli bir kısmı ithal, satışı teşvik etmek doğru olmaz.
-Cep telefonunda olduğu gibi marketlerde taksitlendirmeyi de doğru bulmadık.
-Zaten bir çok banka kart kullanıcılarına yönelik bir takım adımlar atıyordu.
-Düzenleme büyümeyi kısmi de olsa olumlu etkiler. Cari açığa etkisi sınırlı olur.
-Türkiye’nin bütçe performansı çok etkileyici ve güçlü. Mali disiplin korunuyor.
-Gıda enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki oynaklık yüksek, bunu çözmeliyiz.