DERYA DEMİR PINAR
Dünyayı kasıp kavuran ve Türkiye’yi tehdit eden ölümcül koranavirüs salgını için Bursa’da da kritik önlemler alınıyor. Komşu ülkeler İran, Irak ve Yunanistan’da ortaya çıkan koranavirüse karşı Türkiye’deki sınır kapılarında tedbir alan Sağlık Bakanlığı, büyükşehirler için hazırladığı acil eylem planına Bursa’yı da dahil etti. Bu kapsamda Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilen talimat yazısında, şehirde ortaya çıkabilecek koranavirüs vakasına karşı önceden bir karantina merkezi oluşturulması istendi.
MURADİYE DEVLET HASTANESİ KARANTİNA MERKEZİ OLACAK…
Depremde yıkılma riski bulunduğu gerekçesiyle bir süre önce boşaltan Muradiye Devlet Hastanesi’nin, Bursa’daki koronavirüsle mücadele çalışmalarında karantina merkezi olarak kullanılması kararlaştırıldı. Şehir Hastanesi’ne taşınan eski Muradiye Devlet Hastanesi’nin bir bölümü şimdi yeniden düzenlenerek ‘‘karantina” hizmetlerinde kullanılacak. Yeni oluşturulacak karantina odasının özel malzemelerle inşa edileceği ve bakım ekibinin de özel eğitimli olacağı öğrenildi.
ÖN HAZIRLIK AMACIYLA…
Edinilen bilgiye göre, yeri Muradiye Devlet Hastanesi’nin iç kısmında belirlenen karantina odası, koronavirüsle mücadelede ‘‘ön hazırlık” amacıyla yapılıyor. Tahran-İstanbul seferini yaparken önceki gün koronavirüs şüphesiyle Ankara Esenboğa’ya indirilen THY uçağı yolcularının 14 gün gözlem amaçlı tutulacağı Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki misafir yerinin bir benzeri Muradiye’de de düzenlenecek. İl Sağlık Müdürlüğü deposundaki eski yataklardan kapasite oluşturularak, acil önlemler artırılmış olacak.
TABİP ODASI: TEDAVİ İÇİN CİDDİ DONANIM LAZIM…
Muradiye Devlet Hastanesi’nde faaliyete geçecek gözlem merkezini değerlendiren Tabip Odası Bursa Şube Başkanı Güzide Elitez, bu uygulamanın yerinde ve iyi niyetli bir çaba olduğunu söyledi. Ancak hastane donanımının buna yeterli olup olmadığını sorgulamak gerektiğini belirten Elitez, şöyle konuştu: ‘‘Hastanenin envanteri yeterliyse karantina için kullanılabilir ama değilse oraya kesinlikle bu envanteri sağlamak lazım. Bu vakalar yoğun bakım düzeyinde bakılması gereken hastalar olabiliyor. Burasının gözlem için kullanıma uygun ama tedavi için ciddi bir donanım şart. Eğer burası bütün yataklarıyla hizmet verebilirse Bursa için iyi bir tedbir olurdu. Aynı zamanda bu hastane aylardır kullanılmıyor. Yatak, eşya ve bina anlamında iyi bir dezenfekteye ihtiyaç var.”