Kodlama Atölyesi; Gürsu Belediyesi, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Gürsu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı (ERTEV) işbirliğinde hayata geçirilen “Üreten Çocuklar–STEAM Yaklaşımıyla Çocuklar Okullaşıyor” Projesi kapsamında oluşturuldu.
HEDEF: DEZAVANTAJLI GRUPLAR
Proje; göz ardı edilmiş olan topluluklar ve yeterli hizmet almamış mülteciler, yerinden edilmiş kişiler ve hassas gruplara hizmet sunumunu iyileştirmeye yönelik proje fikirlerini teşvik etmeyi amaçlayan Avrupa Birliği’nin Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Birimi (ECHO) ve Federal Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından ortak finanse edilmekte, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından uygulanmakta olan LIFT Fonu (Türkiye Yerel İnisiyatif Fonu) tarafından sunulan hibeyle hayata geçirildi.
Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de bulunan geçici koruma statüsündeki sığınmacıların okula devam oranında büyük bir düşüş yaşandığı gözleniyor. Bursa’da her 100 öğrenciden 6’sı lise dördüncü sınıfa devam ediyor. Proje; çeşitli sosyal sebeplerle başarısızlık hissine kapılan, yaşadığı uyum sebebiyle öz yeteneklerinin farkına varamayan ve eğitiminin engellenmesi riskiyle karşı karşıya kalan 7-13 yaş aralığındaki çocukların STEAM yaklaşımıyla okullaşma oranlarının arttırılmasını amaçlamakta.
STEAM EĞİTİM YAKLAŞIMI
‘Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics’ (‘Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik’) disiplinleri arası bir öğrenim yaklaşımıdır. Bu eğitim, günümüz klasik eğitimin aksine bu alanların birbirleri ile bağlantılı olarak öğrenciye kazandırılmasını amaçlar. Bir başka deyişle STEAM, teorik bilgiyi pratiğe dönüştüren bir köprü niteliğindedir.