Olay Gazetesi Bursa

‘Kocabaş’ kış uykusuna yatmıyor

Boz ayıların kış uykusuna yatıp yatmadığını anlamak için Bursa'nın Karacabey ilçesindeki barınakta bulunan iki ayının deri altına sıcaklık üniteleri yerleştiren bir grup araştırmacı, analizlerinde bu ayıların kış uykusuna yatmadığı sonucuna ulaştı.

Karacabey’de, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki “Kocabaş” isimli ayının, “vücut sıcaklık örüntüsü”nü sıcaklık ünitesi sayesinde elde eden araştırmacılar, bu ayının kış uykusuna yatmamasının yıl boyu besine ulaşabilmesi ve hava sıcaklığının yüksek olmasından kaynaklanabileceğini bildirdi.

Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kart Gür, barınaktaki ayıların genel olarak kış aylarında daha az hareketli olduğunu ve beslenme alanlarını daha az ziyaret ettiğini söyledi. 

Gür, yaklaşık bir yıl önce Yakın Doğu Üniversitesiden Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, Uludağ Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan ve Ahi Evran Üniversitesinden Hakan Gür ile birlikte Ovakorusu Barınağı’ndaki boz ayılar üzerine bir çalışma başlattıklarını belirterek, “Boz ayıların kış uykusuna yatıp yatmadığı, ilk kez deri altı vücut sıcaklığının izlenmesiyle araştırılıyor. Bu amaçla, Güllü ve Kocabaş isimli iki ergin ayıya 2014 yılının ekim ayında, küçük sıcaklık üniteleri yerleştirdik” diye konuştu. 

“2015 yılının Temmuz ayında sadece Kocabaş’taki sıcaklık ünitesini çıkarabildik” diyen Gür, bazı teknik sebeplerden dolayı Güllü’deki sıcaklık ünitesinin çıkartılmadığını ifade etti. 

Kocabaş’ın vücut sıcaklık örüntüsünü elde etmeyi başardıklarını aktaran Gür, şöyle devam etti: 

“Sıcaklık üniteleri, ayılara yerleştirilmeden önce 30 dakikalık aralıklarla yaklaşık 6-7 ay veri toplayacak şekilde programlanmıştı. Bu üniteler çıkarıldıktan sonra içindeki zamana bağlı vücut sıcaklık verisi, bir okuyucu aracılığıyla bilgisayara aktarıldı. Bu veri üzerinde yaptığımız analizler, Kocabaş’ın kış uykusuna yatmadığını gösteriyor. Ancak elimizdeki tek bir ayının verisine bakarak Ovakorusu Barınağı’nda yaşayan ayılar için ‘Kış uykusuna girmiyor’ genellemesini yapamayız. Onların kış mevsimini nasıl geçirdiğini anlamak için daha fazla ayı üzerinde inceleme yapılması gerekli.”

Gür, genel olarak barınak ayılarının, yıl boyu besine ulaşabildikleri için kış uykusuna girmeyebildiklerine vurgu yaparak, “Bununla birlikte, besin kadar hava sıcaklığı da kış uykusu üzerinde etkili. Dolayısıyla, sonraki çalışmalarımızda ayıların beslenme durumlarını ve çevresel koşulları da değerlendirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. 

Barınaktaki ayılar üzerinde yapılan araştırmaların doğada serbest yaşayan ayıların gelecekte iklim değişikliği ile ilgili olarak ne tür problemlerle karşılaşılacağını anlamaya yardımcı olacağını anlatan Gür, çalışmalarını daha detaylı şekilde devam ettirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.