Olay Gazetesi Bursa

KMO: İhmal var

Gemlik Gübre Fabrikası'nda buhar kazanının patlamasının ardından fabrikada savcılık soruşturması devam ederken, KMO da yaptığı incelemede patlamaya ciddi ihmallerin neden olduğu sonucuna vardı.

SEYİT GÜNDOĞAN 

BAOB’da diğer meslek odalarınını temsilcilerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Kimya Münendisleri Odası Şube Başkanı Mehmet Kırka, Gemlik Gübre Fabrikası’nın yetkililerinin savcılık soruşturmasını bahane ederek talep ettikleri bilgi ve belgeleri vermediğini, yeterli derecede inceleme yapamadıklarını söyledi. Olayın CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat)-Piril kule adı verilen bölgede gerçekleştiğini hatırlatan Kırka, Gemlik Gübre yetkililerinden aldıkları bilgiye göre; bu kulede 39.5 bar basınçta çalışan buhar kazanından elde edilen 197 derecedeki 15-16 bar basıncındaki buhar hatları ve 98 derecedeki 10-12 bar basınçta Amonyum Nitrat hatları bulunduğunu söyledi. 

“PATLAMA KAZANDA DEĞİL HATLARDA”

Yapmış oldukları incelemede patlamanın sanılan aksine buhar kazanında değil bu hatlarda meydana geldiğini vurgulayan Kırka, “Ancak patlamanın darbe etkisi sebebiyle farklı açı ile hem kule kirişlerinde hem de kolonlarda kırılmaların oluştuğu gözlemlenmiştir. Fabrika içerisine metal parçacıkları saçılmış, işletme içerisindeki diğer binaların camları kırılmış, bazı binaların çatıları ve yan duvarları darbe etkisiyle hasar görmüştür. Yetkililer tarafından ifade edilen 15-16 bar basınçta oluşacak bir kazanın bu denli bir etki yaratması olası değildir. Bu durumda normal işletme basıncının çok üzerinde bir basınçla patlamanın meydana gelmiş olabileceği kuvvetli bir olasılıktır.  Ya yüksek basınç sensörleri ve emniyet valfleri çalışmamış ya da bu sensörlerin verdiği alarm yetkililer tarafından göz ardı edilmiştir. Çevreye saçılan boru hatlarına ait parçalardaki korozyon dikkat çekici seviyededir ve korozyona karşı mücadelenin doğru yapılıp yapılmadığına dair ciddi bir soru işareti oluşmuştur.  Korozyon, borulardaki basınç dayanımını düşüreceğinden, yüksek basınca dayanamayan boru hatları da patlamanın oluşumunu kolaylaştırmış olabilir. Ancak Gemlik Gübre yetkililerinden istemiş olduğumuz bilgiler bizimle doğru olarak paylaşılırsa bu olasılıklar netlik kazanacaktır. Bu iki olasılık da ayrı ayrı ihmal göstergesidir. Her ne şekilde oluşmuş olursa olsun iş cinayetleri kader değildir ve mutlaka ihmal vardır. Umuyoruz ki bu ülkemizdeki son iş cinayeti olur” diye konuştu.

  

KMO’nun eski şube başkanı Ali Uluşahin de, söz konusu bu hatlarda çok yüksek bir basıncın oluştuğuna dikkat çekerek, “Ya basıncın yüksekliğini ölçen sensörler iyi çalışmıyor ya da bu sensörlerin verdiği alarm gözardı edildi. Sonuçta burada çok ciddi bir ihmal sözkonusu” dedi.