Olay Gazetesi Bursa

KKTC yerli otomobilini tanıttı

10 yıllık çalışmanın ardından ilk elektrikli aracını tanıtan KKTC, 2021'de seri üretime başlayacak. Günsel adı verilen aracın ilk modeli olan B9; sarı, mavi ve kırmızı renkte üretildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilk yerli otomobili Günsel’i tanıttı.

Türk mühendis ve tasarımcıların 10 yıllık çalışma ve 1,2 milyon saat emekle ürettiği Günsel’in ilk modeli olan B9; KKTC’nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretildi.

Türk mühendisler tarafından tasarlanan Günsel B9 görücüye çıktı. Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde kurulan fabrikada 10 bin parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve seri üretimi 2021’de başlayacak olan Günsel’in üretim kapasitesi 2025’te yıllık 20 bin araca ulaşacak.

GÜNSEL’İN İSİM BABASI…

Uzun zaman önce babaları Dr. Suat Günsel’in kurduğu hayali gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, ‘Babamız Dr. Suat Günselin kurduğu hayali; hep birlikte, tek vücut, tek yürek, büyük bir inançla, gece gündüz çalışarak gerçeğe dönüştürdük’ dedi.

‘BİZ BAŞARILIYIZ…’

Başbakan Ersin Tatar ise tanıtım gecesinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

‘KKTC olarak bugüne kadar büyük isimler, büyük kahramanlar yetiştirdik. Herkes kabul etmelidir ki, mücadele yıllarından bu yana sürekli çalışan, didinen Suat Günsel de bu kahramanlardan biri. Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ımız için çok fazla olumsuzluktan bahsedilmekte. Bugün burada imza atılan başarı öyküsü olumsuz konuşanları mahcup etmiştir. Çünkü biz başarılıyız, ülkesine sahip çıkan, mükemmeliyete inanan, yeteneğe sahip başarılı bir milletin başarılı evlatlarıyız. Günsel, ülkemiz ihracatına, istihdamına, ekonomisine, kalkınmasına büyük bir katkı yapacak.’

‘GÜNSEL’ HAKKINDA…

-Günsel’in ilk modeli B9, yüzde 100 elektrikli bir otomobil.

-Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebilen araç, toplamda 10 bin 936 parçanın bir araya gelmesiyle üretildi.

-Aracın motoru 140 kW gücünde.

-Saate 100 km hıza 8 saniyede ulaşabilen Günsel B9’un hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı.

-Günsel B9’un bataryası yüksek hızlı şarjla sadece 20 dakikada doldurulabiliyor.

-Standart şarj kullanılması durumunda ise bu süre 7 saat.

-Geliştirme sürecinde 100’ün üzerinde mühendisin 1,2 milyon saat emek harcadığı Günsel B9’un üretimi için 28 ülkeden 800’ün üzerinde tedarikçi ile anlaşma imzalandı.

-Günsel’in ilk modeli B9’un lansmanının yapıldığı gecede, bugüne kadar gizli tutulan ikinci model J9’un tanıtım maketi de davetlilerin beğenisine sunuldu.

-SUV olarak tasarlanan J9’un geliştirme sürecinin 2022’de tamamlanarak prototip tanıtımının yapılması planlanıyor.

-J9 modelinin seri üretimine ise 2024’te başlanacak.