Olay Gazetesi Bursa

Kışlık sebze üretimi yılın tamamına yayıldı

Yenişehir'de son yıllara kadar kışlık sebze üretimi yılda bir kez yapılırken, artan talep üzerine üretim dönemleri 3'e yükseldi. Çiftçiler, yılın tamamında kışlık sebze yetiştiriyorlar.

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de tarımsal üretim içerisinde, sebzecilik yetiştiriciliği büyük aşamalar kaydediyor. 

İlçede yıllardır süregelen kışlık sebze yetiştirme döneminin ağustos ayında başladığını ve aralık ayındaki hasatla birlikte sona erdiğini belirten Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, ‘Önce, haziran ayında ekim ve eylül ayındaki hasadı kapsayan ve ‘erkenci’ olarak adlandırılan 2. ekim dönemi yaygınlaştı. Bununla yetirmeyen çiftçiler, mart ayında ekim ve haziran ayında hasatla 3. ekim dönemini de başlattılar’ dedi.

Bugünlerde mayıs ayında bezelyelerin toplandığı tarlalara haziran ayında ekilen lahanaların hasadının yapıldığını anlatan Aranmaz, ağustos ayında ekilen ürünlerin ise aralık ayında toplanacağını kaydetti. 

Kışlık sebzelerin Yenişehir Ovası’nda 20 bin dönümlük alanda yetiştirildiğini ifade eden Aranmaz, bunun yaklaşık bin dönümlük bölümünün erkenci ürünlerin oluşturduğunu anlattı. Tüketicinin artık yılın her mevsiminde kışlık sebzeye ulaşabildiğine dikkat çeken Aranmaz, ‘Ülke genelinde yetiştirilen lahana ve karnabaharların yüzde 5’i, ıspanağın yüzde 3’ü, pırasanın ise yüzde 1’i Yenişehir’de yetiştiriliyor. Erkenci ürün yetiştirme modelinin önümüzdeki yıllarda giderek yaygınlaşmasını bekliyoruz’ diye konuştu.

SULAMA PROJELERİ SAYESİNDE

İlçedeki Boğazköy Sulama Projesi ile Yeraltı Sulama Projesi’nin tarımsal üretimi desteklediğini vurgulayan Aranmaz, ‘Kışlık sebzeler bol su isteyen ürünlerin başında geliyor. Sulama projelerinin devreye girmesiyle arazi sulamasındaki kısıtlılığın ortadan kalkması, üretim yöntemlerini de biçimlendiriyor’ dedi.

İlçede yetiştirilen ürünler, Belediye Sebze Pazarı’nda tüccarlara satılıyor. Ürünler tüccarlar aracılığıyla hallere ve büyük alışveriş merkezlerine taşınıyor.