Olay Gazetesi Bursa

Kırmızı ete sıkı takip

Damızlık hayvan varlığının artması gerektiğine dikkat çeken Bakan Çelik, “Etle ilgili oynaklığı ve keyfiliği kimse serbest piyasa şemsiyesi altına koyamayacak” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ‘İstanbul İli Kırmızı Et Sektör Toplantısı’na katıldı. 

Çelik, buradaki konuşmasında, ‘Bakanlığımız açısından bugünkü toplantı önem arz ediyor. İnanıyorum ki burada ortak akıl çerçevesinde yapacağımız değerlendirmelerde sağlıklı ve doğru neticeleri elde edeceğiz. Gerek İstanbul’daki 14 milyon vatandaşımız, yerli ve yabancıların kırmızı et tüketimi gerekse Türkiye’deki et piyasasının regülasyonu açısından alacağımız kararların önemli olduğu inancı içerisindeyiz’ dedi. 

Önlerine çıkan sorunların başında kırmızı et tüketimi olduğunu belirten Çelik, bazı kararlar aldıklarını ama gelinen noktada seri olarak alınması ve uygulamaya konması gereken bazı düzenlemelere ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

6 AY SONRA KESİME GİDİYOR

Besicilik materyallerinin özel sektör tarafından dışarıdan getirildiğini ifade eden Çelik, dışarıda ciddi bir piyasa oynaklığıyla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Bakan Çelik, “Gelen hayvanlar burada 6-8 ay beslenmesinden sonra kesime gönderiliyor. Üretim nerede, üretim yok. Hayvan varlığımıza, kırmızı et geleceğine katkısı nedir? Bence bunu da oturup sorgulamamız, konuşmamız gerekiyor’ diye konuştu. 

Yem fiyatlarının da et fiyatlarını etkilediğini vurgulayan Çelik, ‘Bu yaklaşım içerisinde, uzun vadeli, sürdürülebilirliği olmayan bir bakış açısıyla ne kırmızı ete olan talebi ne de hayvancılığımızın geleceğini sağlıklı kılmamız mümkün değildir’ dedi.

RADİKAL KARAR ALACAK DEĞİLİZ

Çelik, şunları kaydetti; ‘Değerlendirme neticesinde çıkacak kararların kırmızı et politikamızı belirleme açısından önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Asıl olan damızlık hayvan varlığının artmasıdır. Asıl olan bugün bahsettiğimiz binlerce çiftliğin damızlığa yani fabrikaya dönüşmesidir. Hayvan varlığını üretmeye dönüşmesidir. Bunun sonucunda oluşacak besi materyallerinin kırmızı ete dönüşmesidir. Hedef bu olmalı. Tabii bu hedefe giderken radikal bir karar alacak değiliz. Mutlaka sektörle birlikte kararlar alıp hayvan varlığımızı nasıl artırırız, besideki açığımızı nasıl ortadan kaldırırız diye çok şeffaf ve açık bir şekilde bu konuyu tartışıp değerlendireceğiz.’

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Faruk Çelik, ‘Başta benim geldiğim günden beri bütün bitkisel ve hayvansal üretimde aracı sorunu, keyfi uygulamalar, serbest piyasanın layüsel bir piyasa olarak algılanıp ‘Ben güçlüyüm, imkanım var. Bugün direksiyonu ben çeviriyorum. O halde ezer geçerim’ gibi yaklaşımın serbest piyasaya oturtulmaya çalışılması kesinlikle kabul edilebilir değil. Herkes karını da edecek ama vatandaşın olmazsa olmaz besin kaynağı olan etle ilgili oynaklığı ve keyfiliği kimse serbest piyasa şemsiyesi altına koyamayacak. Hayvan varlığımızı bir taraftan artırma politikalarını oturturken, diğer taraftan da sistem içerisinde bir yanlışlık varsa bunları ortadan kaldıracak bakış açısını geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.