ASLIHAN AYDIN
Rumelili Yönetici İşadamları ve Sanayicileri Derneği (RUMELİSİAD), önceki akşam Almira Hotel’deki toplantısında Cüneyt Başaran’ı ağırladı. ‘Güncel ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye’ konulu sunum yapan Başaran, dünya ekonomisinin toparlanmaya başladığını, ancak Türkiye’nin bir kaç adım atmasına rağmen 2008 öncesi duruma geri dönemediğini söyledi. Başaran, Amerikan ekonomisinin toparlanmaya başladıkça Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin hayatının zorlaştığına dikkat çekti. Türkiye’nin 2008-2009 yıllarına kadar iyi bir durumda olduğunu dile getiren Başaran, “Ne zaman ki kriz Avrupa’ya atladı, biz de 2012’den beri krizi hissetmeye başladık. 2016’dan beri de her ülke kendi hikayesini yazmaya başladı” dedi.
TASARRUF AÇIĞIMIZ VAR
Türkiye’nin tasarruf açığının bulunduğunun altını çizen Başaran şunları kaydetti: “Toplam birikim, kredi iştahına yetmiyor. Bu yüzden dışarıdan para getiriyoruz. Cari açığımız var. İhracat yaparken makineyi yurtdışından alıyoruz. Olumsuzluklara karşın, Türkiye 2017’nin ilk 6 ayı yüzde 5,1 büyüme gösterdi. Yılı yüzde 6 civarında büyüme ile kapatması bekleniyor. Bu büyüme oranı da Kredi Garanti Fonu (KGF) sayesinde oldu. Bence bu yerinde bir hareketti. Reel sektörde domino etkisi oluşturabilecek kriz ihtimali vardı. Bankalar kredi verme konusunda çok nazlanıyordu. KGF devreye girdi. Bu şekilde Türkiye’de inanılmaz bir kredi kullanıldı. Büyümeye yüzde 1,5 katkısı olduğu düşünülüyor. KGF ömrünü tamamladı. 2018 için 250 milyar liralık daha kredi havuzu açmak risk oluşturur. Şirketler, KGF’siz ayakta durmayı başarmalılar. Ancak teknoloji gibi bazı sektörler için verilebilir.”
ATATÜRK HEYKELİ DE YER ALACAK
RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçer ise, dernek çalışmaları ve MiniaRumeli projesi hakkında bilgi verdi. Nilüfer’deki dernek binasının önünde 12 dönüm yeşil alan bulunduğunu hatırlatan Kılıkçıer, “Yönetim kurulunda aldığımız karar doğrultusunda buraya Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelini de yapacağız” dedi.