AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Gıda Komitesi Başkan Yardımcısı Mümin Akgün, kestane şekerinin Bursa ürünü olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Turkey Home’ özel ekinde, adı Bursa ile özdeşleşen kestane şekeri için ‘Coğrafi işaret’in İzmir-Ödemiş tarafından alındığı yönündeki bilgi Bursa’da büyük ses getirdi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve aynı zamanda Kardelen markasının sahibi İlka Şekerleme’nin Genel Müdürü olan Mümin Akgün, Bursa’da kestane şekeri işiyle uğraşan 40 firma bulunduğunu kaydetti.
Ödemiş’te ve Nazilli’de de bu işi yapan kişiler olduğunu dile getiren Akgün, ”Ama onlar da Bursa’dan giden arkadaşlarımız.
Orada kestane şekeri üretiyorlar. O bölgenin tescilini aldılar. Ödemiş’teki arkadaşlar Bozdağ’a yakın diye ‘Bozdağ kestane şekeri’ tescilini aldılar. Belki Nazilli’deki de almış olabilir” dedi.
BİZ DE TESCİL KARARI ALDIK
Kestane şekerinin bir yere has ürün olmadığının altını çizen Akgün, Ödemiş’te alınan patentin o bölgeye has ‘Bozdağ Kestane Şekeri’ şeklinde olduğunu anlattı. Akgün, şöyle devam etti: ”Bursa’da üretilenin adı ‘Bursa kestane şekeri’, Ödemiş’te üretenler ‘Ödemiş kestane şekeri’ diyor.
Aslında bunda herhangi bir şey yok. Hepsini toplarsanız Türk şekeri oluyor. Bizim de Bursa’da bunu almamız gerekiyordu ama biraz geç kalındı. BTSO olarak geçtiğimiz haftalarda tescil başvurusu yapılmak üzere yönetim kurulu kararı aldık. Yakın zamanda ‘Bursa kestane şekeri’ olarak coğrafi işareti alınacak.”
BURSA’DA 300 YILDIR YAPILIYOR
Yurtdışında fuarlarda sürekli Bursa ve Türkiye’yi tanıttıklarını vurgulayan Mümin Akgün, sadece Fransa’ya 10 kez gittiklerini söyledi. Kestane şekerinin 300 yıldır Bursa’da Cumalıkızık ve Fidyekızık gibi bölgelerde üretildiğini savunan Akgün, ”Bu bölgelerde ninelerimiz üzüm pekmeziyle yapıyorlarmış.
Hala da evde yapıyorlar. Kestane şekeri genel bir tanım ama Bursa, kestane şekerini bütün dünyaya tanıtan bir bölge. Esas pazarı burası tabi. Biz firma olarak da yurt dışında birçok yerde stant açtık.
Buralarda hem Bursa’yı hem Türkiye’yi tanıyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı’na ve ünlü tenisçi Maria Şarapova’ya ikram ettik. Kestane şekeri Bursa’nın ürünüdür. En çok satılan yer de burasıdır” diye konuştu.
ÖDEMİŞ’TE YAPILAN PASTACILARA YÖNELİK
Mümin Akgün, Bursa’nın alacağı coğrafi işaretin Ödemiş veya diğer illeri etkilemeyeceğini belirterek, Fransızların da ürünü sahiplendiğini anımsattı. Akgün, şunları kaydetti: ‘’Onlar kestane şekerinin üzerine toz şeker döküyorlar.
O biraz daha tatlı, bizimkisi biraz daha az tatlı oluyor. Ödemiş’teki arkadaşların yaptıkları bizimkinden biraz daha az tatlı. O da daha çok pastacılara yönelik.
Direkt piyasaya yönelik değil. Fransızlar bizim ürünümüzü çok beğeniyorlar ve sevdiler. Sonuç olarak Bursa kestanesi daha çok tercih ediliyor.”