ASLIHAN AYDIN
İMSİAD, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliğinde 18 Nisan’da BTSO’da gerçekleştirilecek ‘Nasıl bir kentsel dönüşüm’ kbaşlıklı forum hakkında basın toplantısı düzenledi. Divan Otel’deki toplantıda konuşan İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, 18 Nisan’da BTSO’da yapılacak forumda kentsel dönüşüm hakkında gün boyu tüm tarafların konuşup, tartışarak, bir yol bulunmaya çalışılacağını söyledi. Programa akademik odaların üyelerinin, mahalle muhtarlarının, kentsel dönüşüm yapan ya da planlayan site yöneticilerinin geleceğini anlatan Gökçadır, “Amacımız her türlü siyasi ve ticari kaygıdan, rant kaygısından arınmış şekilde Bursalının yaşam standardını yükseltmek olacak. Sağlıklı dönüşümün nasıl yapılacağı ile ilgili yöntem arayacağız. Yeter ki doğru bir görüş ve yöntemde uzlaşma şansı görünsün” ifadelerini kullandı.
ACİL ÇÖZÜM GEREKİYOR
Bursa’da 360 bin konutun dönüşüme ihtiyacı olduğunun altını çizen Gökçadır, dönüşümlerin sadece rant kaygısı ile yapılması gerektiğini vurguladı. Gökçadır şöyle devam etti: “Rant mutlaka olacak ancak tek amacımız bu olmamalı. Nilüfer’de yapılan çalışmaların yüzde 90’ı ranta dönük. Nilüfer’de yapılan konutlar daha değerli oluyor. Dolayısıyla insanlar oraya yöneldi. Bursa sadece orasıyla bitmiyor. Dönüşüme ihtiyacı olan konutların yüzde 70’i ise Osmangazi ve Yıldırım’da yer alıyor. Belediyeler de boş durmuyor. Ancak çalışmalar yeterli değil. Mutlaka yeni bir yöntem ve acil bir çözüm gerekiyor” dedi. Ankara ve İstanbul’da örnek kentsel dönüşümlerde vatandaşın da yüzde 25 elini taşın altına koyduğunu vurgulayan Gökçadır, ‘ben dairemi isterim gerisine karışmam’ mantığının doğru olmadığını kaydetti.
BURSA’YA ÖZEL YÖNETMELİK İSTİYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, Bursa’nın depreme dayanıksız yapılardan bir an önce kurtulması gerektiğini ifade etti. 30 Haziran’a kadar uzatılan yeni tip imar yönetmeliği ile ilgili konuşan Ödünç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın örnek tasarı gönderdiğini ve ilçe belediyeleri, akademik odalar, bu sektörde faaliyet gösterenlere ile birlikte üzerinde ikinci kez çalıştıklarını anlattı. Bakanlığın mayıs ayı içinde tüm Türkiye’yi ilgilendiren yönetmeliği onaylamasını beklediklerinin altını çizen Ödünç şöyle devam etti:
“Bundan sonra bizlere süre verecek. Bursa olarak şehrin iklim ve sosyolojik durumuna göre anahtar yönetmelik üzerine özel çalışma yapacağız. Biz tip imar yönetmeliğini kabul etmek istemiyoruz. Bursa’ya has bir yönetmelik istiyoruz. Meslek kuruluşları, akademik odalar ve İMSİAD ile karar aşamasındayız. Bakanlık yönetmeliğini revize ettiğinde bizim de kendimize uyarlamamız 2-3 ay sürebilir. Sorun yaşamamak için bizim yönetmeliğimiz onaylanana kadar imzalanana kadar eski yönetmeliğin geçerli olmasını istiyoruz. Umutluyuz. Yıl sonuna kadar yeni bir yönetmeliğe sahip olacağız.”