Olay Gazetesi Bursa

Kentin belleğine iki yeni eser

Bursa'nın “ekonomi belleğine” büyük katkı sağlayacak “Bursa'da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri” ve “Bursa'da Ar-Ge ve Üniversite – Sanayi İşbirliği Araştırması”, Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla yayımlandı.

DİLEK ATLI

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi (BAOB) Fuaye Alanı’nda düzenlenen tanıtım toplantısıyla, ”Bursa’da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri” ve “Bursa’da Ar-Ge ve Üniversite – Sanayi İşbirliği Araştırması” kitapları, Bursa’nın ekonomi belleğine kazandırılan eserler arasındaki yerini aldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de katıldığı toplantıda konuşan Mümin Ceyhan, “13 Şubat 2016 Cumartesi günü Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nce düzenlenen bilimsel ve kültürel forumun gündemi ‘Bursa’da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri’ydi. Kütüphanenin Görükle’deki toplantı salonunda gerçekleştirilen forumun bildirileri ve bu çerçevede düzenlenen ‘Bursa’da Ar-Ge ve Üniversite – Sanayi İşbirliği Araştırması’ projesine ait kitap, Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla yayımlandı” dedi. Ceyhan, sözlerine şunları ekledi: 

“Bursa’da yüksek teknoloji bölgeleri, yeni sanayi bölgeleri kurulacak diye düşünceler var. Halbuki Bursa’nın 13 farklı sanayi bölgesi bulunuyor. Buna rağmen neden yüksek teknoloji sanayi bölgelerine ihtiyaç duyuluyor diye araştırmak istedik. Araştırmayı yapmamızın temel nedeni buydu. Bu bilimsel araştırmalarımızın sonucunu da Bursalı işadamları ve sanayicilerimize aktaralım istedik. Bilim insanları vasıtasıyla iki önemli kitap oluşturduk. Bursa’nın duayen sanayicileri ve üniversitemizin değerli akademisyenleriyle birlikte çalıştık. Teşviklerin sanayide nasıl kullanıldığını, Ar-Ge’de üniversite – sanayi işbirliğinin yapılıp yapılmadığını bu kitapta göreceğiz.”

Etkinlikte yer alan Bursa sanayisinin duayeni Ergun Kağıtçıbaşı, “Bursa’nın Sanayi Kenti Olma Serüveni” başlıklı konferasındaki konuşmasının bulunduğu bildiriler kitabıyla ilgili şunları aktardı: 

“Kitapta yer alan konuşmam, Bursa’nın sanayileşme serüvenini ele alıyor. Üç ciltlik Bursa’nın Ekonomi Tarihi çalışmamın ilk cildinde, Bursa’nın fethinden 1900’lü yıllara kadar yaptığımız araştırma birinci ciltte yer aldı. İkinci ciltte, Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1960’lara olan dönemi araştırdık. Son ciltte ise bugünkü Bursa’yı ve sanayileşme nedenlerini açıklamaya çalıştık. ‘Bursa’da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri’ kitabının birinci bölümünde bunların özeti veriliyor.”

“BİLGİYİ ÜRETEN OLMALIYIZ…”

Kitapları hazırlayan isimlerden biri olan Prof. Dr. Veysel Bozkurt, “Bu çalışmalar aslında bizim 20 yıl önceki üniversite – sanayi işbirliği ve Ar-Ge araştırmasına dayanıyor. BTSO’nun desteğiyle bu çalışmaları yapmıştık. Mümin Ceyhan’ın talebiyle bunları 20 yıl sonra yeniledik” dedi.

Bozkurt, bu kitaplarla ortaya koymak istediklerinin, içinde yaşadığımız dünyada ayakta kalmak için bilgiyi kullanan değil, üreten olmanın altını çizmek olduğunu söyleyerek, “Ar-Ge’ye daha çok kaynak ayırıp bilim insanları geliştirmeliyiz. Üniversite ve sanayi işbirliğini güçlendirmeliyiz. Mevcut durumu ortaya koyup engelleri göstermek istedik. Sanayide bu konuda büyük bir motivasyon var” diye konuştu. 

Mustafa Bozbey de, Mümin Ceyhan’a verdiği önemli hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, “Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’ne, kent belleğine katkılarından dolayı Nilüfer Belediyesi olarak destek veriyoruz. Bursa’nın sanayisinin ne olduğunu, ne olması gerektiğini ve nereye doğru ilerlediğini ortaya koyan bir forumun kitaplaşmasını sağladılar. Birlikte beşinci çalışmamız oldu bu. Hem araştırmacılara ev sahipliği yapıyorlar, hem de geleceğe miras bırakıyorlar. Bursa’nın sanayileşme sürecinin insan ve çevre ölçekli olmasını istiyoruz” diye konuştu. 

 

“Bursa’da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri” kitabı Nezaket Özdemir ve Veysel Bozkurt, “Bursa’da Ar-Ge ve Üniversite – Sanayi  İşbirliği Araştırması” kitabı da, Prof. Dr. Veysel Bozkurt ve Prof. Dr. Serpil Aytaç tarafından hazırlandı.