Olay Gazetesi Bursa

Kazandıran imza

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin önemine dikkat çeken Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Argüden, bu kriterleri uygulayan şirketlerin finansmana da daha kolay ulaştığını vurguladı.

ASLIHAN AYDIN

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, UN Global Compact Sözleşmesini (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzalayan şirketlerin daha kolay kredi alabileceğini söyledi.

Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Bilgilendirme ve tanıtım toplantısı dün gerçekleştirildi. BUSİAD EVİ’ndeki toplantıda konuşan Argüden, sözleşmenin dünyanın daha iyi bir yer haline gelmesi için kurumların sorumluluk üstlenme beyanı olduğunu söyledi.

MUHTEŞEM RİSK YÖNETİMİ

12 bini aşkın üyesi olan en yaygın sürdürülebilirlik platformundan söz ettiklerini dile getiren Argüden, ”Türkiye’de de 300’ü aşkın üyesi bulunuyor. Kurumun en başındaki yönetici, 4 ana konu etrafında şekillenen 10 madde ile ilgili yaptıklarını kamuya açıklanabilir bir rapor haline getirerek sunuyor” dedi. Sektörlerdeki işletmelerin, diğer ülkelerde yapılan çalışmaları gördüğünü ve ona göre hareket ettiğini anlatan Argüden, ”Türkiye’deki ilk 20 firmanın 15’i imzaladı. Diğer firmalar da geri kalmamak için imza koyabiliyorlar. İlkeleri uygulamak aslında muhteşem bir risk yönetimi” diye konuştu.

İMZALAMAYAN BANKA KALMAYACAK

Herkesin kazandığı bir mekanizma kurmak istediklerinin altını çizen Argüden, şöyle devam etti: “Özellikle de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yaymak istiyoruz. KOBİ’lerin en önemli ihtiyacı para ve pazar. O zaman sorumlu şirketlerin para ve pazar almasını nasıl kolaylaştırırız diye baktık ve çok güzel bir yaklaşım yakaladık. Bankalar bu kriterleri, kredi verme kriterleri içinde yedirirlerse bir kere daha az riskli kuruluşlara kredi vermiş oluyor. Bu da onlar için bir kazanç. Bu kriterleri uygulayan şirketler de daha kolay finansmana ulaşmış oluyor. Bizim açımızdan da daha çok kurum imzalamış oluyor. Bu da herkesin kazandığı, kimsenin kaybetmediği bir yöntem.”

BANKALARIN TAMAMI UYGULAYACAK

Türkiye’den 20 bankayı, BDDK, BİST ve SPK temsilcilerini bunu en iyi uygulayan Hollanda’ya götürdüklerini ve bu işi yapanları gösterdiklerini kaydeden Argüden, “Türk bankaları içinde buna başlandı. Yakında bunun tanıtımını da daha çok yapacaklar. Yakında bunu yapmayan banka kalmayacak” diye konuştu.

BURSA’DA İLK YEŞİM İMZALADI

Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, Bursa’da Global Compact’ı Bursa’da imzalayan ilk şirket olduklarını belirterek, ”2006 yılında imzaladık. Bizimkisi Kurucumuz Şükrü Şankaya’nın verdiği bir sözle başlayan bir yolculuk. ‘Önce insan’ diye yola çıkmamız 25 yıl öncesine dayanıyor. Küresel ilkeler sözleşmesi ise bizim aslında hayata geçirdiklerimizi göstermek için bir fırsat oldu” dedi. Bu işin bir kişi ya da sadece departmanla ilerleyemeyeceğini anlatan Cesur, şöyle devam etti: ”Takım çalışması gerektiriyor. Raporlama aşaması, firmalar için ilk etapta heyecan verici bir süreç. Bu raporu bir kere yayınladıkça gittikçe her sene daha iyisini yapmak durumunda kalıyorsunuz, kendinizle yarışıyorsunuz.”

İHRACAT YAPANLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Raporların ayrıca şirketle ilgili bilgilerin toparlandığı bir kaynak haline geldiğini ifade eden Dilek Cesur, ”Yurtdışından bir firma bizimle çalışmak istediğinde sürdürülebilir raporlarımızı sunuyoruz. Bu ihracat yapan firmalar için gerçekten çok önemli” dedi.

KADIN ÇALIŞMA GRUBUNUN TEMSİLCİLİĞİNİ YAPIYORUM

Geçen yıl Global Compact’ın yönetim kuruluna dahil olduklarını ve sorumluluklarının Türkiye’ye yayıldığını bildiren Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, şirketin önceliklerinden biri olan kadın konusu ile ilgili, kadın çalışma grubunun temsilciliğini yaptığını vurguladı. Gruba çok büyük ilgi olduğunun altını çizen Cesur, ”50’den fazla firma bizimle çalışıyor. Kadın istihdamını, cinsiyet eşitliği koşulunu sağlayarak artırma hedefindeyiz” diye konuştu.

NİLÜFER BELEDİYELERE ÖNCÜLÜK YAPIYOR

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2007 yılından beri üye olduklarını ve 2008 yılından bu yana ilerleme raporlarını yayınladıklarını belirtti. Türkiye’deki belediyelere bu konuda öncülük yaptıklarını anlatan Bozbey, “Bir kenti kent yapan kolektif kültürdür. Bir kültürü yaşatabilirsiniz, o kenti yaşanabilir hale getirirsiniz” dedi.