“Dünya kayısı başkenti” Malatya’daki bahçelerde çalışan genç kızlar, eğitim masraflarını karşılamak için günde 10 saat mesai harcıyor.
Merkez Yeşilyurt ilçesine bağlı Yaka Mahallesi’ne Batman’ın Kozluk ilçesinden gelen ve akraba olan 14 mevsimlik işçi, kayısı bahçelerinde zorlu mesailerini sürdürüyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla uyanan ve yola koyulan işçiler, kayısı bahçelerinde günlük olarak ağaç silkeleme, kayısı toplama, serme ve çekirdek ayıklama işlerini yapıyor.
Bahçelerde alın teri dökenlerin arasında bulunan kız öğrenciler ise eğitimlerini sürdürmek ve ailelerine yük olmamak için mevsimlik işçi olarak memleketlerinden uzakta mücadele ediyor.
Malatya’da hava sıcaklığının zaman zaman 40 dereceyi bulmasına aldırış etmeden ekmek kavgası veren genç kızlar, günlük 50 lira yevmiye alıyor.
Liseyi bu yıl bitirdiğini, girdiği üniversite sınavında istediği puanı alamadığını belirten 19 yaşındaki Amina Ataş, “Daha kayısı toplamamız gereken bahçeler var. Onları topladıktan sonra serme yapacağız. Sermeden sonra tekrar toplayacağız. Patik (çekirdek çıkarma işlemi) yaptıktan sonra işimiz bitecek. Yeniden üniversite sınavına hazırlanacağım. Kurs paramı çıkarmak, aileme yardımcı olmak için çalışıyorum. 4 kardeşiz biz. Buraya 3 kız kardeş geldik. Erkek kardeşim annemle beraber evde kaldı. Allah’ın izniyle öğretmen olmak istiyorum. İlahiyat okumayı düşünüyorum.” dedi.
“Babama yük olmak istemiyorum”
Lise üçüncü sınıfa geçen Zeynep Okan (16) ise ağabeyi ve ablasıyla mevsimlik işçi olarak kayısı bahçelerinde çalıştığını söyledi.
Kayısı bahçelerinde okul harçlığını çıkarmak için alın terin döktüğünü anlatan Okan, şöyle konuştu:
“İlahiyat fakültesinde okumak istiyorum, öğretmen olmak istiyorum. Sıcakta çalışmak biraz zor ama alıştık artık. Ekmek parasını kazanmak güzel. Başkalarına muhtaç olmuyorsun ama burası çok sıcak, zorlanıyorum. Maalesef 20 gün daha buradayız. Harçlığımızı çıkarmak için geldik ve bunu yapmak zorundayız. Ben bu parayı alırsam okul masraflarını kendim karşılayacağım ama çalışmaya gelmeseydim babam karşılayacaktı. Babama yük olmak istemiyorum.”
Kezban Ataş (19) da güneşin alnında çalışmanın zor olduğunu ancak buradan kazandığı parayla eğitim masraflarını karşılayacağını sözlerine ekledi.