Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, çekin dolandırıcılık ve hırsızlık aracı olarak kullanılmasının hapis cezası gerektiren bir suç olduğunu belirterek, ”Meclis tatile girmeden önce herhalde bu çalışma bitirilir” dedi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Zeybekci, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Zeybekçi, karşılıksız çeke yeniden hapis cezası getirilmesi ve icra-iflas konusundaki düzenlemenin piyasalara yansımasına ilişkin sorular üzerine, ”İflas ertelemelerle ilgili suistimal var. Dramatik bir şekilde hukuku da yıpratan bir yapı var. Örneğin Ankara’daki bir firma gidip alakasız bir şehrin ilçesindeki mahkemeden iflas erteleme alıyor. İyi niyetli şekilde ortaya konulmuş olan, Türkiye’de sanayiyi, özel sektörü, reel sektörü, ticari hayatı bazı dalgalanmalardan, rüzgarlardan, fırtınalardan olağanüstü hallerde geçici koruma altına almak için dizayn edilmiş bir yapı suistimal ediliyor şu anda. Bu yapı tamamen ortadan kalkmamalı ama tekrar düzenlenmeli” diye konuştu.
HIRSIZLIK ARACI OLAMAZ
Fiiliyatta çekin vadeli bir ödeme aracı olarak kullanıldığını dile getiren Zeybekci, ”Hapis cezası da çekin geçerliliğini, itibarını artıran bir şeydi. Ne zaman ki hapis cezası ortadan kalktı farklı bir noktaya gittik. Çek bir nakitti. Piyasadaki likidite, nakit likidite artı çekti. Çekte hapis cezasının kaldırılması ve çekte yaratılan tereddütle piyasadaki likiditede büyük bir azalma oldu. Piyasadaki durgunluk sebeplerinden birisi de bu. Tabii ki ekonomik suça ekonomik ceza ama bunu hırsızlık aracı olarak kullanıyorsa… Zorda kalıp çekini ödeyememek ayrı bir durum ama dolandırıcılık ve hırsızlık aracı olarak kullanılıyorsa bu suçtur. Hapis cezası gerektiren bir suçtur. Devletin amacı insanları hapse atmak olabilir mi, olamaz. Bu işin caydırıcı olması anlamında söylüyorum” ifadelerini kullandı. Zeybekçi, düzenlemenin takvimine ilişkin soruya da, ”Meclis tatile girmeden önce herhalde bu çalışma bitirilir” karşılığını verdi.