Türkiye’nin karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Çukurova’nın özellikle deniz kıyısına yakın kesimlerinde, mayıs başında karpuz hasadına başlandı.
İlk günlerde kilosu 2 lira olan karpuzun fiyatı, birkaç gündür etkili olan serin hava nedeniyle talep azalınca, tarlada 30-45 kuruşa kadar indi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’da 110-120 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapıldığını söyledi. Geçen yıla kıyasla üretimde yüzde 10 düşüş beklediklerini belirten Doğan, rekoltenin 800 bin ile 1 milyon ton arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
2008’DE DİP YAPMIŞTI
Karpuzda, bugüne kadar gerçekleşen hasat miktarının çok az olduğunu dile getiren Doğan, buna rağmen düşük fiyatla karşılaştıklarını kaydetti. İlk birkaç gün 2 liradan hasadı yapılan karpuzun fiyatının 30 kuruşlara kadar gerilediğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:
”Hasat yeni başladı ve çok az miktarda gerçekleşti. İlk karpuz hasadı Çukorova’nın Akdeniz sahillerinde olan bölgelerinde yapıldı. Esasen karpuzun çoğu daha tarlada duruyor. Buna rağmen fiyatı 30-45 kuruşa kadar düştü. Havalar serin gidiyor, ancak fiyatlar bu döneme göre çok çok az. Ben de karpuz üretimi yapıyorum. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar sadece 2008 yılında 25 Mayıs’ta fiyatlar dibe vurdu, bir de bu yıl. Hiç bu aylarda karpuzun fiyatı bu kadar düşmezdi.”