Olay Gazetesi Bursa

Karayolu engeli kalkarsa Türkiye’ye para yağacak

AB'nin karayolu taşımacılığında Türkiye'ye uyguladığı engelleri kaldırması halinde ikili ticaret hacmi yıllık 3,5 milyar Euro artacak. Türkiye'de 25 bin kişiye ek istihdam sağlanacak.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki karayolu yük taşımacılığının serbestleştirilmesi ile ilgili Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ancak kurum tarafından henüz resmi olarak açıklanmayan etki analizi raporu, komisyonun izniyle Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor, tarafların karayolu taşımacılığında kota ve geçiş izinleri gibi engelleri kaldırması durumunda AB ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin yıllık 3,5 milyar Euro artış kaydedeceğini ortaya koydu. Engellerin kalkması durumunda Türkiye’nin AB’ye yıllık ihracatı 1,9 milyar Euro, Birliğin Türkiye’ye ihracatı ise 1,6 milyar Euro artış gösterecek.

İSTİHDAM SAĞLANACAK

Taşıma maliyetlerindeki düşüş sonucunda Türk taşımacıların Avrupa’ya yapacağı sefer sayısı yıllık 40 bin ek seferle yüzde 11 artış kaydederken, azalan maliyetlere bağlı olarak satış fiyatı düşecek ürünlerle AB tüketicisi de yılda 145 milyon Euro tasarruf edecek. Buna ek olarak, tam serbestleşme ile birlikte Türkiye’de 25 bin, AB’de ise 14 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Mevcut durumda Türk taşımacılar AB’ye yıllık 300 bin civarı karayolu seferi düzenliyor. Sefer başına ise 2 bin 500-3 bin Euro arası navlun maliyeti bulunuyor.

AB İHRACATI ARTACAK

UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, karayolu taşımacılığına yönelik engel ve kısıtlamaların ekonomiye etkisinin AB raporundakinin çok daha üzerinde olduğunu söyledi. Nuhoğlu, ‘Sabancı Üniversitesi ile yaptığımız çalışmaya göre, engellerin kalkması durumunda Türkiye’nin AB’ye ihracatı rapordaki gibi 1,9 milyar Euro değil, 5 milyar Euro artış kaydedebilir. Karşılıklı ticaretin ise rapordaki 3,5 milyar Euro’nun çok üzerinde, 10 milyar Euro artabileceğini öngörüyoruz’ dedi.