Olay Gazetesi Bursa

Kar yağışı uyarısı! 40 santimetreyi bulabilir

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile yurdun doğu kesimlerinde yoğun kar yağışı etkili olacak. Doğu kesimlerde kar kalınlığının 40 santimetreye kadar çıkması bekleniyor. Öte yandan Van, Bitlis ve Muş'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle 317 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de baraj doluluk oranlarını değerlendirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, öğle saatlerinden sonra Doğu Anadolu’nun güney ve batısı ile Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli ve yoğun kar yağışı bekleniyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde görülecek kar yağışlarının Giresun, Trabzon ve Rize’nin iç ve yüksek kesimleri ile Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde kuvvetli ve yer yer yoğun (10-30 cm) olması bekleniyor. Yarın öğle saatlerinde bölgenin batı kesimlerinde, akşam saatlerinde doğu kesimlerinde kar yağışı etkisini kaybedecek.

KAR KALINLIĞI 40 SANTİMETREYE ULAŞACAK

Yurdun doğu kesimlerinde görülecek kar yağışlarının Erzincan, Erzurum, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari, Şırnak’ın doğusu, Van’ın güney kesimleri, Erciş, Muradiye ve Çaldıran ilçeleri ile Elazığ, Diyarbakır, Batman ve Siirt illerinin yüksek kesimlerinde kuvvetli ve yer yer yoğun (8-20 cm, yükseklerinde 20-40 cm) olması bekleniyor. Yarın sabah saatlerinde Doğu Anadolu’nun batısında, zamanla diğer kesimlerde kar yağışının etkisini kaybetmesi bekleniyor.

MARMARA BÖLGESİ’NİN DOĞUSUNDA ARALIKLI YAĞMUR BEKLENİYOR

Marmara Bölgesi’nde İstanbul’un Anadolu Yakası, Yalova, Kocaeli ve Sakarya’da aralıklı yağmur ve karla karışık yağmur tahmin ediliyor. Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğünden yapılan son değerlendirmelere göre, bölgede parçalı ve çok bulutlu hava öngörülüyor.

Bölgenin doğusunda İstanbul’un Anadolu Yakası, Yalova, Kocaeli ve Sakarya’da aralıklı yağmur ve karla karışık yağmur beklenirken yüksekliklerde kar tahmin ediliyor.

Yağışların Sakarya’nın doğusunda yer yer kuvvetli kar şeklinde olması öngörülüyor. Batısında sıcaklıkların 2 ila 4 derece artacağı bölgede rüzgarın, batı ve kuzeybatı, öğle saatlerinden itibaren batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Sakarya’nın doğusunda öğleden sonra yer yer kuvvetli kar yağışı beklendiğinden olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması isteniyor.

VAN

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yoğun kar ve tipi dolayısıyla 44 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekipleri, kapalı mahalle ve mezra yollarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

BİTLİS

Bitlis’te etkisini sürdüren kar ve tipi, il merkezi ve ilçelerde 185 köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, köy yollarının açılması için karla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. Kentte vatandaşlar, araçlarının üzerinde ve iş yerlerinin önünde biriken karları temizledi. Karayolları ve belediye ekipleri de cadde ile sokaklarda kar temizliği yaptı.

MUŞ

Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kardan dolayı il genelinde 88 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi. Beyaza bürünen kentte, Karayolları ve belediye ekipleri kar temizleme çalışması yürüttü.

7 İL İÇİN ‘ZİRAİ DON’ UYARISI

Çankırı, Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak için pazartesi gününe kadar zirai don uyarısı yapıldı. Meteoroloji 9. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 7 ilde tarımsal faaliyetlerin devam ettiği yerlerde zirai don beklendiği belirtildi. Açıklamada, başta üreticiler olmak üzere ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.

BARAJ DOLULUK ORANI YÜZDE 70’İ GEÇTİ

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’daki baraj doluluk oranlarını canlı yayında değerlendirdi. Prof. Dr. Orhan Şen açıklamasında yüzde 70 doluluk oranının önemli bir değer olduğunu belirterek “Artık bahar ayları Türkiye’de 1 aya indi. 2 mevsime geçiyoruz artık, küresel iklim nedeniyle yarı kurak iklime geçeceğiz” dedi.

İşte Prof. Dr. Orhan Şen’in açıklamaları:

Son şubat ve mart ayında barajların su seviyeleri bayağı bir yükseldi. Bu yağışları çok beklemiyorduk ama kutuplardaki alçak basıncın biraz zayıflaması bu yağışlı havayı getirdi. Çok iyi oldu, barajlarımızdaki su miktarı arttı. Daha su toplama havzalarında kar örtüsü var. Bunlar da eriyecek. Yüzde 70’lerdeki bir doluluk oranı önemli bir doluluk oranı. Artık bahar ayları Türkiye’de 1 aya indi. 2 mevsime geçiyoruz artık, küresel iklim nedeniyle yarı kurak iklime geçeceğiz.

Su son derece önemli. Arz ve talebe baktığımızda çok büyük fark var. Su kaynaklarını geliştirmeye devam etmemiz lazım. Şimdiye kadar hep yükseldi barajlar ama bundan sonra buharlaşma kayıpları meydana gelecek. Yaz aylarında bu değerler inmeye başlayacak, dikkat etmemiz lazım.