Kemoterapi alırken fazla greyfurt ve nar suyu içmek yarardan çok zarar getirebilir görüşünde olan beslenme uzmanları, kaynatılarak veya tablet formunda bilinçsizce kullanılan bazı bitkilerin sağlık sorunu oluşturabileceğini söylüyorlar.
Uzmanlara göre, karaciğer enzimleri gibi kanda bazı değerlerin artmasına neden olan bu bitkiler, kemoterapinin aksamasına bile sebep olabilir.
Ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi gibi yöntemlerin tek başına veya birlikte kullanıldığı kanser tedavisinde, hasta ve yakınlarının kontrolünde seyreden beslenmenin büyük önem taşıyor.
Buna göre, tedaviler sırasında doğru beslenme yöntemlerini bilmek hastanın tedaviyi rahat geçirmesi ve konforu açısından oldukça önemli. Ancak bazı durumlarda hasta ve yakınları doğru beslenmeyle yetinmeden, destek ürünler, bitki kürleri gibi yöntemlere yönelebiliyor. Bilinçsizce veya kulaktan dolma bilgilerle uygulanan yöntemler, hastanın tedavisinin daha da zorlaşmasına neden olabiliyor. Örneğin kemoterapiye bağlı bulantılar yaşanırken kaynatılmış bazı bitki sularının tüketilmesi bu bulantıların daha da artmasına neden olabiliyor. Bir diğer örnekse, greyfurt ve nar. Bu meyvelerin içinde bulunan bazı maddeler çoğu kemoterapi ajanıyla etkileşiyor ve ilaçların etkilerini istenmeyen şekilde artırabiliyor veya azaltabiliyor. Dolayısıyla kemoterapi alırken aynı esnada çok miktarda greyfurt ve nar suyu içmek yarardan çok zarar getirebiliyor.
KİLOYA DİKKAT!..
Vinka alkoloidleri gibi bitki kökenli ilaçların kanser tedavisinde kullanıldığını belirten uzmanlara göre, herhangi bir diyet modelinin herhangi bir kanser türünü tedavi ettiğine yönelik hiçbir kanıt bulunmuyor. Bazı kanser türlerinin önlenmesinde beslenme şekli son derece önemli yer tutuyor. Kanser tedavisi sırasında bazı yan etkilerin azaltılmasında beslenme önemli yer taşıyor. Kanser tedavisinden sonra sağlıklı beslenmenin sürdürülmesi gerekiyor. Örneğin sağlıklı kiloda olmak meme kanserinin tekrarlamasını önlemede yardımcı faktörlerden biri olarak biliniyor. Ancak sadece beslenmenin kontrol edilmesi ve egzersiz yapmamak, sigara içmek gibi diğer faktörlerin önemsenmemesi, kanserden korunmak için tek başına yeterli olmayabilir.
Uzmanlar kanserden korunmak için beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
Her türlü sebze çeşidini içeren bir beslenme şekli benimsenmeli. Haftanın bazı günlerinde kuru baklagiller tercih edilmeli.
Günde en az 5 porsiyon her renkten olan sebze ve meyvelerden tüketilmeli. Farklı renklerdeki sebze ve meyveler fitokimyasallar olarak bilinen sağlığı geliştirici öğeler içerir. Örneğin turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı kök sebzeleri karışık olarak gün içinde kullanılmalı.
Her gün yüksek posa içeren kuru baklagil, tam tahıllı ekmek ve tahıl çeşitleri tercih edilmeli.
Özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdalar sınırlanmalı. Az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmeli. Buğulama ve haşlama gibi düşük yağlı pişirme teknikleri kullanılmalı.
Tuzlanmış, tütsülenmiş ve salamura gıdalar daha az tercih edilmeli.
İdeal kilo korunmalı ve fiziksel olarak aktif olunmalı.
Alkol tüketimi azaltılmalı.
Gıdalar güvenli ve sağlıklı yöntemlerle saklanmalı.
Marketten alışveriş yaparken gıdaların çeşitliliğine dikkat edilmeli.
Dengeli beslenmediğini düşünen hastalar diyetisyen yardımı almalı.