Olay Gazetesi Bursa

Kamulaştırma sorunu ortaya çıktı

Büyük patlama ile gündeme oturan Uludağ OSB'nin sorun yumağı olduğu ortaya çıktı. Bölge Başkanı Yunus Aydın, kamulaştırmada yaşanan sorunlara dikkat çekerken, evleri bölge sınırları içinde kalan vatandaşlar çözüm bekliyor.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) geçtiğimiz hafta yaşanan ve 5 kişinin yaşamını yitirmesine mal olan patlamanın ardından farklı gerçekler ortaya çıkmaya başladı. Sanayi bölgesi içerisinde kaçak yapılar ve evler olduğunu açıklayan Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, bunların kamulaştırılması noktasında sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Aydın, dün acı olayın yaşandığı fabrikanın önünde düzenlediği basın toplantısında OSB için hiç hoş olmayan bir ortamla karşı karşıya olduklarını söyledi. Bölgelerinde bulunan evleri ve kaçak yapıları kamulaştırmaya çalıştıklarını dile getiren Aydın, bu işlemlerde hukuksal engelleri aşmanın kolay olmadığını vurguladı. Aydın, patlama yaşanan tesisin de bölgedeki kamulaştırılmaya çalışılan küçük işletmelerden bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Aydın, ”Organize sanayi bölgemiz GÜSAB olarak kurulduğunda yaklaşık 65 firma vardı. Bunların 35 tanesi büyük yani OSB mevzuatına uygun olabilecek işletmeler, diğerleri küçük işletmelerdi. Bu küçük işletmeler de daha çok kaçak yapılanmalar. Dokuma atölyeleri şekliyle yapılmış ve üzerinde de konut olan binalar” dedi.

İŞLEMLERE HEMEN BAŞLADIK

OSB’lerin söz konusu tesislerin kamulaştırılmasıyla ilgili işlemleri belediyelerle çözme mecburiyetinde bırakıldığına işaret eden Aydın, 30 Temmuz’da çıkan kanunla söz konusu işlemlerin OSB tarafınca yapılmasına hak tanındığının altını çizdi. Yunus Aydın, ”Bu da tabi valilik kanalıyla… Patlama yaşanan firma dahil yaklaşık 80’e yakın yerin kamulaştırma işlemine hemen başladık ve valiliğe yolladık. Oradaki işlemler, yazışmalar devam ediyor” diye konuştu.

OSB’LER YIKIM YAPAMIYOR

Türkiye’de hiçbir belediyenin çelik çatıya kaçak muamelesi yapmadığını dile getiren Aydın, şöyle devam etti: ‘’Biz OSB olarak, patlama yaşanan işletmeye 2016 yılında çelik çatı yaptığı için kaçak inşaat muamelesi yaptık. Çatı için tutanak tutarak Gürsu Belediyesi’ne gönderdik. Gürsu Belediyesi de bununla ilgili ceza ve çatıya yıkım kararı aldı. Yıkımı OSB’ler kendileri yapamıyor. Hukuksal engellemeleri aşmak da çok sıkıntı çekiyoruz” dedi.

SANAYİ BÖLGESİ İÇİNDEKİ EVLERİN SAHİPLERİ 1,4 MİLYON İSTİYORLAR

Sanayi bölgesi içerisindeki evlerin sahipleriyle de sıkıntılar yaşandığını anlatan Aydın, şunları kaydetti: ‘’OSB dışındaki başka yerlerde 200 bin lira yapmayacak evlere 1 milyon lira isteyenler oldu. Kabul ettik. Bunun üzerine istekleri 1 milyon 400 bin liraya çıktı. Kamunun parasını peşkeş çekecek halimiz yok. Bu durumlarla da karşılaşıyoruz. Kamulaştırma işlemleri sonunda içimizde bir tane küçük işletme kalmayacağı gibi kaçak eski atölye ve ev de kalmayacak. Bölgemiz açısından da iyi olacak.”

OKULA YAKIN TEKSTİL FİRMASI YIKILDI

Yunus Aydın, geçtiğimiz günlerde bölgede 300’ün üzerinde işçi çalıştıran bir tekstil firmasının binasını yıktıklarını belirtti. Bu fabrikanın bir okula 10 metre mesafede olduğunu ifade eden Aydın, ‘’Burada bulunan kazan patlamanın meydana geldiği kazanın en az 10 katı büyüklüğünde. Onun patlaması demek yüzlerce öğrenci ile o kaçak binalarda oturan insanların da ölmesi anlamına gelirdi. Allah böyle bir şey göstermesin. Fakat yıktığımız bu bina ile yeni yer konusunda hala sıkıntılar yaşıyoruz. Bu tür olayların olmaması için de hukuksal konuların bir an önce sonlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

EMİNE TEYZE TEPKİ GÖSTERDİ

Patlama yaşanan fabrikanın yanında evi ve ahırı olan Emine Duru adlı vcatandaş, Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın’ın açıklamalarda bulunduğu anda alana geldi. Eşi Yılmaz Duru’nun inek sağarken enkaz altında kaldığını ve hala hastanede yattığını belirten Duru, ”Siz bu fabrikaların bazılarının kaçak olduğunu biliyor musunuz? Kaçaksa niye bunlara izin verildi? Biz burada 40 yıldır yaşıyoruz. Elimizde 4 tane tapu var. İnsanları bu kadar mağdur etmeye ne gerek var? Benim ve eşimin bütün emeği burada. Eşim hastanede yatıyor. Kendinde değil. Hayvanlarım telef oldu. Akrabalarımın evleri hasar gördü. Bu bölge evse ev, sanayiyse sanayi olarak kalsın. Benim 2 katlı evim var yine 2 katlı bir ev yapsınlar. Nakit para istemiyorum” dedi. Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, OSB içinde ev ve ahır olamayacağını belirterek, uzlaşma çağrısı yaptı.