Türk-İş Genel Başkan Ergün Atalay, kamu işçilerinin 2019-2020 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmelerinde seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren taleplerinde ısrarcı olduklarını söyledi.
Atalay, karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santralleri başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmelerinin yürürlük sürelerinin geçtiğimiz aylarda dolduğunu hatırlattı. 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi’ne dair görüşmelerin 19 Haziran’da başladığını ifade eden Atalay, ‘’Bu görüşmede hükümete zam taleplerimizi sunduk. Buna karşın hükümet 9 Temmuz’da kendi teklifini bize iletti. Maalesef bu teklif bizim taleplerimizin çok gerisinde kaldı ve bizde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. O gün, ‘bu rakamın müzakere edecek, konuşacak bir tarafı yok’ demiştik, bugün de aynı yerdeyiz. Hükümetin yüzde 5+4’lük resmi zam teklifini ve basında yer alan diğer bazı oranları konuşmaya değer bulmuyoruz. Seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebimizde ısrarcıyız” dedi.
MASADA BİTSİN İSTİYORUZ
Atalay, hükümetin zam teklifinin, sokağın enflasyonu ile temel tüketim mallarına yapılan zamların oldukça gerisinde olduğunu dile getirerek, ‘’Son iki senede elektriğe yaklaşık yüzde 50, çay ve şekere yüzde 35-40 zamın yapıldığı bir ortamda yüzde 5+4’lük zam gerçekle bağdaşmaz” diye konuştu. Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi’nin masada bitmesini istediklerinin altını çizerek, işçilerin hakkını almaması durumunda grev de dahil yasaların belirlediği sınırlarda gerekli adımların gündeme geleceğini anlattı.
KESK YÜZDE 38 İSTİYOR
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sunacağı teklifi hazırladı. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, hazırlanan teklifte yoksulluk sınırındaki artış oranının maaş artışında temel alınmasını istediklerini belirtti. En düşük memur maaşının Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç 4 bin 222 liraya çıkarılmasını talep ettiklerini kaydeden Gezen, eş yardımının 478 liraya çıkarılmasını ve her bir çocuk için 500 lira ödenmesini istediklerine işare etti. Gezen, tüm kamu çalışanları için yıllık 2 bin lira yakacak yardımı, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı isteğinde olduklarını söyledi.
KABUL EDİLİR YANI YOK
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise, yeni dönem toplu sözleşmede taban aylığa seyyanen 600 lira zam yapılmasını istediklerine dikkati çekti. Söz konusu sözleşmede ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payı talep ettiklerini ifade eden Kahveci, ‘’Mali taleplerimizin karşılanması durumunda, bugün 3 bin 18 lira düzeyinde olan 15’in 1’indeki en düşük dereceli memur maaşı 2020 sonunda 4 bin 509 liraya, 2021 sonunda 5 bin 417 liraya, 4 bin 14 lira düzeyinde olan ortalama memur maaşı ise 2020 sonunda 5 bin 750 liraya, 2021 sonunda da 6 bin 908 liraya çıkacaktır” dedi. Hükümetin yüzde 5+4’lük zam teklifine yöenlik de konuşan Kahveci, şunları kaydetti:‘’Bu oranların kabul edilebilirliği yok. Türk-İş’in ortaya koyduğu tavrı destekliyoruz.”
HÜKÜMET NE TEKLİF ETMİŞTİ
Türk-İş’in taleplerine karşılık hükümet, 9 Temmuz’daki ikinci görüşmede, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış, tüm işçilere 2019’un ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 4 zam teklif etmişti.