Bunun sebebinin ise soğukla birlikte damarların aşırı kasılma ve kanın pıhtılaşmasının artması olduğunu kaydeden Avcı, “Çok soğuk saatlerde, özellikle yorucu ve uzun süreli yürüyüşler yapılmamalıdır. Bu tarz efor gerektiren hareketlerde kalbin yorulması ve soğuk hava, kalp krizini tetikliyor. Kışın meyve ve sebze tüketimi azalıyor, baklagiller ve et ağırlıklı enerji veren besinler tüketiliyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırın” dedi.
“İLAÇ TÜKETİMİNE DİKKAT”
Kış aylarında ilaç tüketimine de dikkat etmek gerektiğini belirten Avcı, “Özellikle kan sulandırıcı ve damar genişleticilere önem verilmelidir. Bazı grip ilaçlarının içerisinde nabzı yükselten ve kalbi yoran maddeler var. Mutlaka bu ilaçları kullanmadan doktora kalp rahatsızlığının olduğu belirtilmelidir. Bu tarz ilaçlar kalp krizi riskini yükseltmektedir. Bunlara dikkat edilirse kış daha güvenli geçer” şeklinde konuştu.
“YAĞLI VE HAZIR GIDALARDAN UZAK DURUN”
Yağlı ve hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini anlatan Avcı, “Omega-3 gibi yardımcı gıdalar takviye olarak kullanılabilir. Damarlarımızın nasıl olduğunu bilmiyoruz. Damarlarımızda belki sıkıntı var. Bunun için herkesin kalp sağlığına dikkat etmesi gerekiyor. Kalp krizi genç veya yaşlı diye ayrım yapmıyor” diye konuştu.