Olay Gazetesi Bursa

Kalp krizi erkekleri vuruyor

Kalp hastalığı ve kalp krizi riski erkeklerde kadınlara göre daha yüksek. Sigara, pipo veya nargile gibi tütün ürünleri ise, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde artırıyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, erkek olmanın başlı başına bir risk faktörü olduğunu ifade ederek, kalp hastalığı ve kalp krizi riskinin erkeklerde daha yüksek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sevimli, “Kalp hastalıkları için çeşitli risk faktörleri var. Bunların başında erkek cinsiyet, yaşın ileri olması, şeker ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar, yine sedander yaşam, beslenme alışkanlıkları, bunlar kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde arttırıyor. Burada erkek cinsiyet tüm bu risk faktörlerinden bağımsız olarak kalp hastalıkları riskini yükseltiyor. Erkekler bu konuda daha riskli fakat cinsiyet haricinde çevresel faktörlere de erkeklerin maruziyeti daha fazla. Ancak ilerleyen yaşla birlikte kadınlar kalp hastalıkları açısından avantajlarını kaybediyorlar. Özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber kadınların menopoz dönemiyle birlikte risk nerdeyse erkeklerle eşitleniyor. Burada günümüzde kadınların sosyal hayattaki yeri düşünüldüğü zaman erkeklerle benzer çevresel faktörlere maruz kalıyorlar. Ayrıca sigara tüketiminin de kadınlar arasında arttığını biliyoruz. Bu da bu avantajlarını daha erken yaşta kaybedecekleri anlamına gelebilir.

Kadınlar için özellikle tavsiyem erkeklerden avantajlı olan bu durumlarını özellikle sigara içerek bunu dezavantaja çevirmemeleridir; çünkü ilerleyen yaşlarda menopozla birlikte erkeklere eşitlenme risk profiline sahipler. Ayrıca yaşın ilerlemesiyle birlikte metabolik sendrom dediğimiz şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve obezitenin bir arada bulunduğu ve kalp hastalıkları için ciddi risk faktörü olan bu durumla kadınlar daha çok karşılaşıyorlar” dedi.

SİGARA, PİPO VE NARGİLEYE DİKKAT!

Sigaranın kalp hastalıkları ve kalp krizi açısından en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Serdar Sevimli sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Kalp hastalığı riski Sigara içimiyle ve miktarıyla direkt olarak ilişkilidir Sigaranın kalp hastalığı açısından birçok olumsuz etkisi var. Bunun en başında ise kalp damarlarının bunun iç düzeyini döşeyen endoderm dediğimiz tabakayı hasarlandırması. Bu tabakanın işlevini görmesine engel oluyor. Sigaranın bu etkileri kanıtlanmış, gösterilmiştir. Sigara içen birisi sigarayı bıraktığı zaman 1 veya 2 yıl içerisinde içmeyen insanlarla aynı risk profiline sahip olabiliyor. Sigaranın tabi miktarının az olması bile bir risk faktörüdür. 4 günde 4 sigara içmek veya diğer tütün ürünlerini tüketmek, örneğin pipo veya nargile içmek hiç fark etmiyor; çünkü bu tür tütün ürünlerinde de aynı risk faktörleri söz konusudur. Hatta pasif içicilik. Bunlarda aynı şekilde kalp hastalığının riskini önemli ölçüde artırıyor. O yüzden “Ben sigarayı az içiyorum’ bir bahane değildir. Bir tane sigara içtiğinizde bile aynı oranda risk faktörü oluşturuyor.”