DİLEK ATLI
Uludağ Salonu’nda dinleyicilerle bir araya gelen ikili, “Sanat Girişimciliği ve Yeni Tiyatro” adını taşıyan söyleşi başlığı altında açıklamalarda bulundu.
Gazeteci Çuhadar’ın sorularını yanıtlayan Fırat, bağımsız tiyatroların özellikle İstanbul başta olmak üzere Ankara gibi illerde 2000’li yılların başı itibariyle kendini göstermeye başladığını kaydetti.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu olduğunu ifade eden Fırat, “Ankara’da bar ve kafelerde tiyatro yapılırdı. Mahşer-i Cümbüş böyle bir gruptu. İstanbul’a yerleşince de gördüm ki, tiyatro böyle yerlerde kendine alan açmış” dedi.
Kalkınmanın bir ayağının kültür olduğunun altını çizen Fırat şunları aktardı:
“Bu kültür Köy Enstitüleri ve Halk Evleri’nden başlamış. 2000’lerde yeniden fark edilmiş. Sanatla kendini ifade etme biçimi yazarak, çizerek, oynayarak ortaya çıkıyor.”
‘DİZİLER TİYATROYU BESLİYOR…’
Birçok kişinin aksine dizilerin tiyatroyu beslediğine inandığını vurgulayan oyuncu, “Dizilerde oynayan arkadaşlarımızı özendirerek, ikna ederek ya da davet ederek oyuncu, yazar, yönetmen olarak tiyatroya taşıdık. Tiyatro izleyicisi Türkiye’de ismi olan ve ünlü kişilerin oynadığı oyunlara gitmeyi tercih ediyor. Bu yönüyle diziler, tiyatroya fayda sağlıyor” diye konuştu.
Yeni tiyatronun seyirciye, devlet ve şehir tiyatrosuna mecbur kalmadığını ve başka bir yaklaşım, bakış açısının da olduğunu gösterdiğini belirten Fırat, “Bu, yeni tiyatroyu ayakta tutuyor. Sokakta olan sahneye özgürce taşınabiliyor. Çeşitlilik üzerine konuşabileceğimiz değerler olması çok güzel” dedi.
İstanbul’daki Moda Sahnesi’nin kurucuları arasında yer alan biri olarak Bursa Görüklü’deki Sanat Mahal’i de 10 kişi ile birlikte kurduklarını söyleyen oyuncu, “Bu, kollektif bir adımdı. İhtiyaçtan doğmayan şeyin amaca yönelik olmadığını düşünen biriyim. Genelden beslenen yereli harekete geçirecek bir sistem kurmak istiyoruz. Örneğin Şempanzeler oyunu İstanbul destekli olsa da Bursa’dan çıkan bir oyundu. Nilüfer Belediyesi’nin önümüzdeki hafta başlayacak tiyatro festivalinde de yer alacağız” dedi.
Bursa Kitap Fuarı’na katılan oyuncu Mert Fırat, kalkınmanın bir ayağının kültür olduğuna işaret etti. Fırat, “Sanatla kendini ifade etme biçimi yazarak, çizerek ve oynayarak ortaya çıkıyor” dedi.