UİB kanalıyla martta yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,37 düşüşle 1 milyar 880 milyon dolarda kaldı. Bu rakam, üç aylık dönemde ise yüzde 4,1 gerilemeyle 5 milyar 454 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, yıl başından itibaren doların tüm para birimlerine karşı tarihi değer kazandığına dikkat çekti.
İLERİYİ GÖREMİYORUZ
İhracatçıların bu gelişmeler çerçevesinde ilerisini göremediğine dikkati çeken Sabuncu, doların değerinin artmasının Euro’nun dış satımdaki ağırlığından kaynaklı olarak ihracatçıyı olumsuz etkilediğini vurguladı. Sabuncu, ”Paritenin başta otomotiv olmak üzere tüm sektörlere yansıması rakamlarda düşüşlere neden oluyor. 2015 yılı başında pariteyi 1,25 beklentisi üzerinden belirlemiştik ancak mevcut tabloya bakıldığında ihracat kaybımız pariteye bağlı olarak artış gösteriyor. Bu durumun devamı halinde tüm sektörlerin 2015 hedeflerini revize etmesi gündeme gelebilir” diye konuştu.
YENİ ÜLKELERE YÖNELMELİYİZ
İhracatçıların mevcut durumdan en az şekilde etkilenmesi için yeni fırsatlara odaklanması gerektiğinin altını çizen Sabuncu, bu dönemde hızla büyüyen ve dolar ile ticaret yapan ülkelere yönelinmesini önerdi. Büyüme rakamlarını da değerlendiren Sabuncu, şunları kaydetti: ”Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan büyüme rakamlarına göre, Türkiye ekonomisi 2014 yılında beklentilerin biraz üstünde ve yüzde 2,9 büyüdü. Bu rakamın büyük bir kısmının ihracattan kaynaklı olarak sağlandığını biliyoruz. Bu da Türkiye ekonomisinin geleceği açısından ihracatın ne kadar kritik bir noktaya geldiğini açıkça ortaya koyuyor. UİB olarak, büyümeye ciddi katkısı olan ihracatın kahramanlarının daha fazla destek görmesini talep ediyoruz.”