Olay Gazetesi Bursa

Kadınlar için şifa deposu! Mucize meyve

Dr. Kalpana Gupta, cranberry'nin (turna yemişi) dünya çapında antibiyotik kullanımını azaltabilceğini açıkladı.

Cranberry (turna yemişi) suyu tüketimi, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini neredeyse %40’a kadar azaltabiliyor.

Cranberry (turna yemişi), proantosiyanidin (PACs) gibi bakterilerin tutunmasını ve enfeksiyon oluşturmasını önleyici bazı bileşenler içerir. Bu da cranberryde (turna yemişi) sağlığınız konusunda size destek olabilecek çeşitli ve seçkin bileşenler olduğu anlamına geliyor. Bu seçkin bileşenlerden, cranberry (turna yemişi) suyu ya da kuru cranberry gibi, cranberrynin (turna yemişi) çeşitli hallerini tüketerek faydalanmak mümkün. Öte yandan cranberryler (turna yemişi) ve idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili yapılan araştırmaların çoğunda meyve suyu olarak kullanılmıştır.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; her gün 240 mL (yaklaşık bir su bardağı) cranberry (turna yemişi) suyu tüketimi, kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini yaklaşık %40’a kadar azaltabiliyor.

Boston Üniversitesi Tıp Profesörü ve İnfeksiyöz Hastalıklar Uzmanı Dr. Kalpana Gupta, araştırmayla ilgili olarak; cranberrylerin (turna yemişi) dünya çapında antibiyotik kullanımını azaltabileceğine inandığını ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu belirtileriyle problem yaşayan kadınlarda daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşama destek olabileceğini belirtti.

Soslara, tatlılara, salatalara ek malzeme veya kuru meyve olarak çeşitli şekillerde ekleyebileceğiniz cranberry (turna yemişi) meyvesi ile hazırlanmış tariflerden biri ise;

12 Muffin 

Malzemeler

– 200gr. Un

– 2 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu

– 100 gr müsli karışımı (meyvesiz)

– 125 gr esmer şeker

– 125 gr sıvı yağ

– 1 yumurta

– 200 ml süt ya da yoğurt

– 1 küçük muz

– 40 gr ceviz

– 125 gr kurutulmuş Turna yemişi (Cranberry)

– 12 adet Muffin pişirme kağıdı

Yapılışı

Unu, kabartma tozu, musli ve şekerle karıştırın. Ayrı bir kapta yağ, yumurta ve yoğurdu ilave edin. Muzu bir çatal yardımıyla ezin ve karışıma ekleyin. Sıvı karışıma unlu malzemeyi ekleyin ve hızlı bir şekilde karıştırın. Doğradığınız cevizleri ve turna yemişlerini hamura ekleyin.

Muffin kağıtlarını muffin tepsinin içine yerleştirin, içlerine hazırladığınız hamuru dökün. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Hazırlama süresi: 40 dakika

Porsiyon başına Besin Değeri:

Enerji: 280 kcal / 1170 kJ

Protein: 4 g

Yağ: 14,6 g

Karbonhidrat: 34 g