Umut Vakfı tarafından hazırlanan “Kadın Cinayetleri Vakaları Haritası”na göre, geçen yıl en fazla kadın cinayeti İstanbul’da işlendi.
Çalışmaya göre, geçen yıl Türkiye’de 309’u silahla işlenmiş, toplam 414 kadın cinayeti basına yansıdı. Bu cinayetlerde anne karnındaki 6 haftalık ceninden 85 yaşındaki kadına kadar, 414 kadın ve aile bireyi öldürüldü, bazıları ağır 91 kadın ve aile bireyi yaralandı.
Silahla işlenen “kadın cinayetleri”nin haritasına göre Marmara bölgesinde basına yansıyan 75 olay içinde 34 olayla İstanbul, en fazla kadın cinayetinin işlendiği il olarak Türkiye genelinin de ilk sırasında yer aldı. İstanbul’u 13 kadın cinayeti, 11 ölü, 3 yaralıyla ikinci sırada Kocaeli takip etti. Bursa’da geçen yıl 7 “kadına şiddet” sebepli cinayet basına yansırken, 9 kişi öldü.
Karadeniz bölgesinde en fazla kadın cinayetinin işlendiği il Samsun oldu. Basına yansıyan vakalara göre 10 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.
Akdeniz bölgesinde 14 cinayetle ilk sırada Antalya yer aldı. Antalya’yı 13 kadın cinayetiyle Adana ve 11 olayla Mersin izlerken, Ege’de ise 19 olayla İzmir birinci sırada bulundu.
Orta Anadolu bölgesinde 13 olayla Ankara kadın cinayetlerinde birinci oldu. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Gaziantep, 14 olay 15 ölüyle birinci sırada bulunurken, Diyarbakır 13 olay, 13 ölü, 2 yaralıyla ikinci oldu. Doğu Anadolu’da ise Van, basına yansıyan kadın cinayetlerinde ilk sırada yer aldı.
Kadın cinayeti olmayan iller
Çalışmada, kadınların sevgililerinden veya kocalarından ayrılmak, boşanmak istedikleri veya boşandıkları için öldürüldükleri, bazı kadınların ise “şaibeli intihar”ların kurbanı olduğu belirtildi.
Geçen yıl 55 eş de karısını öldürdükten sonra intihar etti.
Ülke genelinde büyük infiale yol açan, Mersin’de evine gitmek için bindiği minibüste öldürülen 19 yaşındaki Özgecan Aslan cinayetinin ardından yılın sonuna kadar 373 kadın cinayeti işlendiği bilgisi basına yansıdı. 373 kadın cinayetinde 371 kadın ve aile bireyi öldü, 72 kadın ve aile bireyi yaralandı. Geçen yıl basına yansıyan 11 olayla Mersin, kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı illerden biri oldu.
Geçen yıl Artvin, Bartın, Batman (3 şaibeli kadın intiharı var), Bayburt, Bingöl, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Hakkari (1 şaibeli intihar var), Isparta, Karabük, Kilis, Muş, Niğde, Ordu, Sinop, Tunceli ve Yozgat’ta basına yansıyan herhangi bir kadın cinayeti vakası tespit edilmedi.
Yılın ilk ayında 40 kadın cinayeti işlendi
Basında yer alan vakalar dikkate alındığında, Türkiye’de 2016’nın ilk kadın cinayetleri, yılın ilk günü Osmaniye ve Aydın’da işlendi. Yine aynı kayıtlara göre, 28 ilde 37’si silahlı 40 kadın cinayetinde, anne karnındaki 5 aylık ceninden 85 yaşındaki kadına kadar 41 kadın ve aile bireyi öldü, 12 kadın ve aile bireyi de yaralandı.
Haberlere konu olan cinayet kayıtlarında, kocaları tarafından öldürülen kadınların 19-40 yaş aralığında idi. Eşlerini öldürdükten sonra intihar girişiminde bulunan 12 koca veya eski kocadan 10’u öldü, 2’si yaralandı.