Olay Gazetesi Bursa

İznik’te 10’uncu yüzyılda yapılan şapel bulundu

Bursa'nın İznik ilçesinde, Nilüfer Hatun İmarethanesi ve Müştemilatı Yapımı Teşhir Tanzimi ve Çevre Düzenlemesi Projesi kapsamında çalışma yapan arkeologlar, 10'uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Bizans dönemine ait şapel buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler Genel Müdürlüğü, Bursa Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından 2012’de ihalesi yapılan halen restorasyonu devam eden İznik Nilüfer Hatun İmarethanesi ve Müştemilatı Yapımı Teşhir Tanzimi ve Çevre Düzenlemesi Projesi kapsamında ek bina temel kazıları sırasında 10’uncu yüzyıla ait olduğu sanılan Bizans dönemi Şapel ortaya çıktı. 

 

Müze müdürlüğü arka bahçesindeki kazı alanında ortaya çıkan kalıntılardan bölgenin çok amaçlı bir çalışma alanı olduğu kaydedildi. Bursa Anıtlar Kurulu Başkanı Murat Taş, Kurul Müdürü Serpil Arık, Üyeler, Işıl Gençoğlu, Nazire Diker, Kazım Karabulut, Bülent Nuri Kılavuz, Bursa Müze Müdürü Sinan Özbey, Rölöve Anıtlar Müdürü Aylin Kırlangıç, Mevlüde Kapta ve kurul raportörleri söz konusu bölgede dün incelemede bulundu.  Bölgenin korunması veya güvenli bir şekilde kapatılıp, yerine ‘İznik Yeşil Müze’ adı verilen yeni idari binası ve arkeoloji müzesi inşaatının olup olmayacağı konusunda nihai kararı Anıtlar Kurulu verecek. ‘İznik Yeşil Müze’ projesindeki binanın üst terası temiz enerji kullanımı için yeşil alandan oluşuyor.  

 

ŞAPEL NEDİR?   

 

Hırıstiyanların tapınak veya kutsal alanı olan şapel küçük yapılardan oluşur. Bazen büyük bir kuruma bağlıdır. Örneğin büyük bir kilise, kolej, hastane, saray, hapishane veya bir mezarlıkta şapel yer alır. Büyük kiliselerin içinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yerlerine şapel adı veriliyor.   

 

İznik Gölü’nde geçen yıl havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında da göl kıyısının 20 metre açığında 1,5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1500 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika bulunmuştu. Bazilika 2014 yılının dünyadaki ilk 10 keşfi arasında gösterilmişti.