Olay Gazetesi Bursa

İşyerlerinde asgari ücret huzursuzluğu

Genç işadamlarından asgari ücret uyarısı geldi. Yüksek oranlı artışın dengeleri bozduğunu ifade eden GESİAD Başkanı Kaya, işyerlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

ASLIHAN AYDIN

Genç İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Ramazan Kaya, asgari ücretin yükselmesi ile birlikte vasıflı ve vasıfsız çalışanların arasında makasın daraldığına işaret ederek, “Vasıflı çalışanların maaşları aynı oranda artırılamadığı için iş huzuru ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

 

GESİAD’ın çekişmeli geçen genel kurulunun ardından başkan seçilen Ramazan Kaya, önümüzdeki dönem projelerini açıklamak ve ekonomik değerlendirmelerde bulunmak üzere dün Efehan Otel’de basın toplantısı düzenledi. 

“Uzun ve yorucu bir seçim sürecini geride bırakarak ipi göğüslemeyi başardık” diyerek söze başlayan Kaya, yönetim kurulu için görev dağılımını yaptıklarını ve öncelikle 65 üye sayısını yıl sonuna kadar 150’ye çıkarma hedefinde olduklarını söyledi. Kadın üyelerin sayısını da artırmak istediklerini vurgulayan Kaya, 6 olan sayıyı 30’a yükseltmek istediklerini kaydetti. 

Verimlilik ve karlılık için yalın eğitim konusuna eğileceklerini anlatan Kaya, “Yapacağımız tüm çalışmalar karşılıklı güven esasına dayalı olacak, kararlarımızı objektif kriterlere göre alacak bir anlayışla çalışmayı hedefliyoruz” dedi. 

FİYATLARA YANSITAMIYORUZ

Asgari ücretin yükseltilmesi ile maliyetlerde de ciddi bir artış olmasından yakınan Kaya, “Maalesef bunlar fiyatlara yansıtılamıyor. İş huzuru ile ilgili de ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü asgari ücretin bu şekilde artırılmış olması, vasıflı çalışanlar ile vasıfsız çalışanlar arasındaki makası ciddi şekilde daralttı. Vasıflı çalışanların maaşları aynı oranda artırılamadığı için bütün iş yerlerinde sıkıntılar yaşanıyor” diye konuştu.

RENAULT’DAKİ SIKINTI YANSIYOR

Kıdem farkı nedeniyle Oyak Renault Fabrikası’nda yapılan eylemlere de değinen Ramazan Kaya, “Bu fabrikadaki huzursuzluk tüm yan sanayiye ve Bursa’ya yansıyor. En kısa zamanda inşallah çözülür” dedi. 

Otomotiv’in can damarının Bursa olduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

“Krizi daha az hissetmemizin nedeni Oyak Renault’nun, Tofaş’ın burada olması. Ayrıca bir çok yan sanayi firması Bursa’da hizmet veriyor. Örneğin Lange Rover yatırımı Slovakya’ya gitti. Neden bu ülkeyi tercih ettikleri sorulduğunda lojistik ve iş huzuru ile ilgili endişelerimiz var demişler. Bizim bu fırsatları kaçırmamız gerekiyor.”

VASIFLI ELEMAN SIKINTISI VAR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) 24. Komite-Kağıt ve Kağıt Esaslı Ambalaj Malzemeleri’nin  başkanlığını da yürüttüğünü dile getiren Kaya, meslek liselerinde yaşanan sorunlara işaret ederek şöyle konuştu: 

“En büyük sıkıntımız işçisizlik. Bursa’da iki tane meslek lisesinde matbaa bölümü vardı. Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Tophane Endüstri Meslek Lisesi. Biz öğrencilerimizin bölüme talebini artırmak amacıyla burs ve teknik geziler düzenlerken, bir anda öğrendik ki Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Matbaa Bölümü kaldırıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ziyaret ettik,kapatılmamasını istedik. İlgilerle koordinasyon eksikliği var diye düşünüyorum. Öğretmenlerle konuştuğumda öğrencilerin de başarılı olmadığını görüyoruz. Ondan sonra maalesef milyon dolarlık makinelerimizi çok da vasıflı olmayan kişilere emanet ediyoruz.”