İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?
İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak, mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla İşkur tarafından işbaşı eğitim programları düzenlenmektedir. Programa katılmak isteyenler, işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi İŞKUR’dan kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan talep edebilirler.
İşbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarını sağlayan tüm vatandaşlarımız, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezleri’nden ve İŞKUR E-Şube üzerinden başvuruda bulunabilmektedirler.
İŞKUR tarafından, işbaşı eğitim programı (İEP) başvuru süreçlerinin online ortamda gerçekleştirilmesi yönünde gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmış olup Bu kapsamda işveren tarafından yapılacak İEP başvuru işlemlerinin anlatıldığı bir kılavuz yayınlamıştır. Vatandaşlarımız uygulama esaslarını buradan ayrıntılı olarak görebilirler.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA KOŞULLARI
- İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,
- 15 yaşını tamamlamış olmak,
- İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
- Emekli olmamak,
- Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,
- Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,
- Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartlarının sağlanması gerekmektedir.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA KARŞILANABİLECEK GİDERLER
İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;
- İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 163,59 TL, öğrencilere 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 TL,
- Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 TL cep harçlığı ödenmektedir.
- Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi İşkur tarafından program süresince karşılanmaktadır.