Olay Gazetesi Bursa

İşveren ek yük istemiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin, ''Asgari ücretin işverene şu andaki maliyeti bin 500 lira. Asgari ücret tabi ki artırılabilir, ancak işverene maliyeti bin 500 lirayı geçmeyecek

Zaten işverene maliyeti bin 500 lira olan hakkın bin 300 lirasının işçilerimize verilmesini uygun bulduklarını dile getiren Hisancıklıoğlu, ”Bir karşıtlık varmış gibi söyleniyor, böyle bir karşıtlık yok. Biz karşı değiliz, işçimiz daha fazla alsın, daha fazla kazansın. Bundan memnuniyet duyarız” diye konuştu.

DOMİNO ETKİSİNE DİKKAT

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise, asgari ücretin domino etkisinin doğru analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Asgari ücrette yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve maliyetinin paylaşımı konusunun iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, şunları kaydetti: ”Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaratılan katma değerin en önemli kaynağı emek. Bu nedenle emek ücretine ilişkin düzenlemeler, gelir dağılımında önemli sonuçlar doğurmaktadır. Asgari ücrette net ile brüt arasında yaklaşık yüzde 50 fark olmaktadır. Dolayısıyla asgari ücret çalışan için az, işveren için ise yüksektir. Bizler işveren olarak elbette ki asgari ücretin açlık sınırının çok altında kalması taraftarı değiliz. Ancak, maliyetin tek taraflı karşılanmasını da adil bulmuyoruz.”

DEVLET ÜSTLENMELİ

Asgari ücretin net bin 300 lira olmasının, brüt asgari ücretin bin 600 liraya yükselmesi anlamına geldiğine işaret eden Yorgancılar, ”Bu durumda asgari ücretli bir çalışanın işverene toplam maliyeti bin 915 liraya ulaşmaktadır. Bunun işveren açısından anlamı ise asgari ücretli çalışanın toplam maliyetinin yüzde 28 artmasıdır. Diğer taraftan, asgari ücretteki artışın işverenler üzerine getireceği esas yük bin 300 liranın üzerinde fakat buna yakın ücret alan kıdemli, nitelikli çalışanlara yapılmak zorunda kalınacak ücret artışları yoluyla olacaktır” ifadelerini kullandı. Yorgancılar, yüzde 30’luk asgari ücret artışının işverene getirdiği maliyetin devlet tarafından üstlenilmesinin içinde bulunulan rekabet koşulları açısından en uygun alternatif olduğu görüşünde olduklarını da sözlerine ekledi.