Acar, yazısında şu bilgileri paylaştı:
Bilindiği üzere iş sözleşmesinin feshi sonrasında işçi ve işveren arasında doğabilecek uyuşmazlıkları, olası şikâyet veya davaları önlemek üzere, ibraname düzenlenmesi önem taşımaktadır. Usulüne uygun olarak düzenlenen ibraname, fesih sonrası uyuşmazlıklarda en önemli belge niteliğini haizdir.
İşten ayrılma sürecinde istenen evraklar arasında bulunan ibraname nasıl doldurulmalı? Farklı çıkış nedenlerine göre ibraname değişiklik gösterir mi? İbraname ne zaman doldurulmalıdır? İbranamedeki eksiklikler nedeniyle hak kaybı yaşar mıyım v.b sorularla çok sık karşılaşmaktayım. Düzenlenecek olan ibranamenin özellikle idare ve yargı mercilerinde dikkate alınabilmesi için nelere dikkat edilmelidir.
Bu yazımızda bu konudaki sorulara yanıt bulmaya çalışacağız.
İbranamenin İdari Ve Yargı Mercilerinde Dikkate Alınabilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
– İbranamenin mutlaka yazılı ve ıslak imzalı düzenlenmesi gerekir. Sözlü, elektronik posta, SMS veya Whatsapp gibi iletişim kanallarıyla yapılan ibra geçersiz ve hükümsüzdür.
– İbranamenin, fesih tarihi (SGK çıkış tarihi) itibarıyla en az bir ay sonraki tarihli olarak düzenlenmesi gerekir.
– Çalışanın kıdemi ne olursa olsun (bir yıl veya altı aydan daha kısa da olsa) ibraname düzenlenmesi, işveren lehinedir.
– İbranamede, işveren tarafından yapılan ödemeler tür ve tutar olarak ayrı ayrı ve açıkça yazılmalıdır.
– İbraname kapsamındaki ödemeler mutlaka banka aracılığıyla yapılmalı, elden ödeme yapılmamalıdır.
Yukarıdaki şartları taşıyan bir ibraname, Borçlar Kanunu ve yerleşik Yargıtay kararlarına uygun olarak düzenlenmiş olacaktır.
Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar’ın yazısının tamamı için tıklayın…