Merkezi Viyana’da bulunan ve haftalık yayın yapan Zaman Avusturya, örgüt medyasının en önemli ayağını oluşturuyor. Toplam 9 eyalette dağıtılan gazete, Türkiye ve hükümeti aleyhine yayınlar yapıyor. Avusturya medyasının Türkiye aleyhine yaptığı haberlere kaynaklık eden gazetenin, Avusturya hükümeti ve ülkedeki İsrail lobisi ile çok yakın ilişkileri bulunduğu belirtiliyor. Özel şirket olarak kaydettirilen gazete, abone yaptıklarından yıllık 100 avro ücret alıyor.
Yapılanmanın başında Numan Gülen bulunuyor
Örgütün Avusturya yapılanmasının başında, elebaşı Fetullah Gülen’in amcasının oğlu Numan Gülen bulunuyor.
Eğitim ayağı kapsamında örgütün ülke genelinde 50’nin üzerinde kreş ve çocuk bakımevi mevcut. FETÖ’nün lisesi Phönix okulları, 2007 yılında kuruldu. Bazı Türk gruplara dernek bile açma izin verilmeyen ülkede, FETÖ’ye 2007 yılında okul açma imkanı tanınması dikkati çekiyor. Merkezi Viyana’da olmak üzere 8 eyalette şubesi bulunan Phönix okulları, özel lise statüsünde “eğitim” veriyor. Türkiye’de toplanan himmet paralarıyla açıldığı iddia edilen okullarda Avusturya eğitim müfredatı uygulanıyor. Avusturyalı öğretmenlerin de görev yaptığı okula kayıt yaptıran öğrencilerden 300 ile 700 avro arasında değişen aylık ücretler talep ediliyor.
Farklı isimler altında çok sayıda dershanesi de bulunan örgüte ait Anadolu Kültür Merkezi binasında yaz okulu, kültürel ve sosyal faaliyetler gerçekleştiriliyor. Kreşler, okullar, kültür merkezi ve dershaneler, örgütün hem finansman hem de insan kaynakları açığını kapatmak amacıyla kullanılıyor.
Friede, düşünce kuruluşu görünümlü propaganda merkezi olarak faaliyet gösteriyor
Viyana’da 2002 yılında kurulan Diyalog Barış Enstitüsü (Friede), düşünce kuruluşu görünümlü propaganda merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Yasemin Aydın’ın başkanlığındaki enstitü, hem örgütün propaganda merkezi, hem de üst düzey siyasilere ulaşma aracı olarak görülüyor. Üst düzey yetkililer ve siyasetçilere ulaşmada köprü vazifesi gören enstitüde, Fetullah Gülen’in kitapları ve düşünceleri üzerinden propaganda yapılıyor.
Örgütün iş adamlarını bir araya getirdiği Viyana İşadamları Derneğinin başkanlığını Duran Meriç yapıyor. Avusturya’daki Türkler ve Müslümanlar nezdinde büyük itibar kaybına uğrayan örgüt, varlığını korumak için yeni bir strateji uyguluyor. FETÖ yanlısı oldukları bilinen iş adamları, itibarlarını korumak için bir taraftan darbe karşıtı açıklamalar yaparken, diğer taraftanda farklı isimler üzerinden mobilya, gıda ve tekstil sektöründe şirketler kurarak örgütün ekonomik kapasitesini canlı tutmaya çalışıyor.
Yaklaşık 300 bini Türk olmak üzere 600 binin üzerinde Müslüman’ın yaşadığı ülkede örgütün, Müslümanlardan topladığı paralarla bazı kiliseleri restore ettirdiği iddiaları mevcut.