İstanbul Sucular ve Meşrubatçılar Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, yaptığı açıklamada, yaz aylarında döviz kurundaki hızlı yükseliş sonrası plastik su şişelerine zam geldiği iddiasıyla suda yüzde 60’a yakın fiyat artışları yapıldığına işaret ederek, ”Tamam pet şişenin hammaddesi ithal ediliyor ama yüzde 60’lara varan zam söz konusu değildi” dedi. Zamlardan sonra en son 3 yıl önce belirledikleri fiyat tarifesini güncelleme çalışmalarına başladıklarını dile getiren Akkaya, yeni tarifede zam oranının 3 yıl önceki tarifeye göre yüzde 21-25 arasında olduğunu söyledi.
TÜKETİCİLER UYARILDI
Akkaya, doların gerilediğini ancak zamların geri alınmadığını kaydederek yeni fiyatı belirlerken özellikle polikarbon damacana şişe sularının üzerinde durduklarını söyledi. Dar gelirli vatandaşların genelde bu damacana suları kullandığını dile getiren Akkaya, ancak tarifede bardak sudan 19 litre damacanalara kadar her tür suyun fiyatını belirlediklerini aktardı.
Akkaya, yeni tarifeye göre 19 litre dönüşümlü polikarbon damacana suyun tavan fiyatının 9 lira 50 kuruş olarak belirlendiğini ifade ederek, 19 litre dönüşümsüz polikarbon damacana suyun ise en fazla 11 liraya satılabileceğinin altını çizdi. Akkaya, vatandaşların tarifede yer alan rakamlardan daha yüksek tutar ödememesi gerektiğinin altını çizdi.
TAK: BURSA’DA BÖYLE BİR DURUM YOK
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, İstanbul’da suya yönelik fahiş zamları ve bunu önlemeye yönelik tavan fiyatı değerlendirdi. Bursa’da İstanbul’daki gibi bir durum olmadığını ileri süren Tak, ”Şehrin Uludağ’dan gelen tertemiz suyu var. Bursa’da su çeşmeden içiliyor.
Hazır su almaya ne gerek var‘’ dedi. Kentte 19 litrelik damacana suyun fiyatının 11 lira olduğuna işaret eden Tak, bu fiyatı kendilerinin belirlemediğini vurguladı. Tak, İstanbul’daki yüksek oranlı zamları ise ‘insafsızlık’ olarak nitelendirdi.