Olay Gazetesi Bursa

İsrail’e kendi gazı pahalı geldi

İsrail, elektrik üretimi için gereken doğalgazı kendi gazından daha ucuza ithal edecek.

İsrail Elektrik Şirketi (IEC), iç piyasasındaki doğalgaz fiyatından daha ucuza sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal edecek.

 

İsrail basınında yer alan haberlere göre, IEC doğalgazdan elektrik üretimi için enerji şirketi BP’den 3 tanker sıvılaştırılmış doğalgazı, kendi iç piyasasındaki doğalgaz fiyatından daha ucuza alacak.

 

Şirket, LNG olarak getireceği gaz için taşıma ve sıvılaştırma maliyetleri de dahil olmak üzere milyon BTU (İngiliz Isı Birimi) başına 4,9 dolar ödeyecek. İsrail’in kendi sahası olan Tamar’daki gaz için IEC’nin ödediği miktar ise milyon BTU başına 5,7 dolar.

Tamar gazı yerine dışarıdan gaz alma kararı

 

İsrail’in kendi sahalarında üretilip iç piyasaya sunduğu doğalgazın fiyatının uluslararası piyasadaki fiyatların üzerine çıkması üzerine IEC, Tamar gazı yerine dışarıdan gaz almaya karar verdi.

 

Sıvı haldeki doğalgazın tekrar gazlaştırma ve İsrail doğalgaz sistemine bağlanması ise Akdeniz kıyısındaki Hadera kentinin 10 kilometre açığında bulunan gazlaştırma gemisi ve deniz altından geçen boru hattı ile yapılacak.

 

İsrail söz konusu gazlaştırma gemisi ve boru hattı sistemi aracılığıyla, elektrik tüketiminin çok yükseldiği dönemlerde oluşan doğalgaz talebini LNG ile karşılıyor.

 

Mısır’dan İsrail’e gelen boru hattına 2011’deki saldırılar üzerine bu sistem doğalgaz talebini karşılamak için ABD’li Excelerate Energy şirketinden satın alınmıştı.

 

Son dönemde İsrail açıklarındaki doğalgaz sahalarından Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz götürülmesi için projeler gündeme geliyor. Buna rağmen İsrail’deki anti-tröst otoritesi ve düzenleyici otorite yabancı şirketlerin ülkede tekelleşmeye gitmeleri nedeniyle birçok karara imza attı.

 

Son olarak İsrail Yüksek Mahkemesi İsrail hükümeti ile enerji şirketleri arasında imzalanan anlaşmayı iptal etti. İsrail gazının çıkarılması ve bölgedeki ülkelere ihracatı söz konusu gelişmeler nedeniyle tartışmalı hale geldi.