Birer kilogramlık üretilen ekmekler, müşterilerin ihtiyacına göre dilimler halinde satılarak bu konuda israfın önlenmesine çalışılıyor.
İşletmeci Hakan Doğan, atalarının 120 yıl önce başladığı mesleği sürdürdüklerini söyledi.
Ekmek israfının, Türkiye’nin son yıllardaki en önemli sorunlarından olduğunu vurgulayan Doğan, bir senede üretilen ekmeğin yüzde 6’sının çöpe gittiğini anlattı. Ülkede her yıl ortalama 4 milyon 900 bin ekmeğin israf edildiğini anlatan Doğan, “Bu kadar israf varken biz ne yapabiliriz, bu israfın önüne nasıl geçebiliriz diye düşündük. Eskiden fırıncılar olarak kilogramlık ekmekler üretip bunları dilimler halinde satardık. Bunu yeniden uyguluyoruz” dedi.
Bu uygulamada normal ekmeklerden daha büyüklerini ürettiklerini aktaran Doğan, “Bu yöntem, suyun uçmasını önleyerek ekmeğin besin değerinin daha yüksek kalmasını sağlıyor” dedi.
Ekmek ne kadar küçük üretilirse o kadar yüksek gramajda kesilmesi gerektiğine değinen Doğan, dilim ekmek uygulamasında ısıdan da tasarruf ettiklerini bildirdi.
Üretim aşamasında yüksek ısıya ihtiyaç duymadıkları bilgisini veren Doğan, “En önemlisi, insanlara istediği miktarda ekmeği verirseniz, tarladan üreticiye kadar büyük bir emeğin ürünü olan ekmeğin çöpe atıldığını görmezsiniz. Ekmeği kestikten sonra teraziye koyup ölçüyoruz ve gramajına göre satıyoruz. Dilim ekmek satışlarımız müşterilerimizi gayet memnun ediyor” dedi.