Günümüzde fabrikasyon ayakkabı üretimi yapıldığını belirten Oda Başkanı, “Üye sayımızda büyük düşüş var. 10 sene önce 2 bin olan sayımız 500’e kadar düştü. Sektör otomasyona geçildiği için el emeği azaldı. Teknik açıdan sanatkar gelmiyor. Bilgi ve bilişim çağındayız. Yeni nesil daha çok o yöne kanalize oluyor” dedi.
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak esnaf ve sanatkarlarda yaşanan olumsuz gelişmeler, ayakkabıcılık sektöründe de görüldü. Mesleklerinde her geçen gün kan kaybı olduğunu belirten Bursa Ayakkabıcılara Odası Başkanı İbrahim Aytekin, sektörde çalışacak yeterince kalifiye eleman bulamamaktan yakındı. Aytekin, üye sayısında çok büyük düşüş olduğunu anlatırken şöyle dedi:
“Mesleğimiz ‘Montaj sanayii’ne döndü. Otomasyona geçildiği için artık yeterince kalifiye eleman yetişmiyor. 10 sene önce odamıza kayıtlı üye sayısı 2 bin iken şu anda 500’e düştü. Sayı giderek azalıyor. Dünyada da sıkıntı var. Ayakkabı üretiminde artık işciliği olan deri ve hayvansal ürünleri kapsayan doğal malzeme kullanılmıyor. Sorun kadın ayakkabıl üretiminde daha yaygın. Bir zamanlar bıçağımız elimizden düşmezdi, şimdi bıçak kullanmıyoruz.”
Türkiye İş Kurumu ile mesleğe usta yetiştirmek için mesleki eğitim kursu düzenlediklerini de anlatan Aytekin, “Asgari 15 kişi katılımlı sayacılık kursu açtık. Başvuru bulamadık. Kursu gerçekleştirebilmek adına çevredekiler katıldı” dedi.