Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN) Başkan Yardımcısı Baybars Altuntaş, melek yatırımcılığın yüzde 100 İslami bir enstrüman olduğunu ve bu nedenle İslam Kalkınma Bankasının İslam ülkelerinde bu yatırımcılığı anlatacağını söyledi.
Altuntaş, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından kentteki bir otelde melek yatırımcı adaylarına yönelik verilen eğitimde, 1999 yılından bu yana Avrupa’da aktif devam eden melek yatırımcılığın, ABD’nin ardından dünyaya yayılmaya başladığını belirtti.
Girişimcilerin eskiye göre daha zor finansman bulabildiğini ifade eden Altuntaş, şöyle konuştu:
“Çeşitli finansman kaynakları var. Bunlardan biri olan melek yatırımcıya baktığımızda onun sağladığı imkanları diğer finansman kaynakları sağlamıyor. Melek yatırımcılar, hem para hem de networklarını ortaya koyuyor. Diğerleri gibi borç vermiyor, ortak oluyorlar. Bu yatırımcılık, Avrupa’da ortaya çıkmış, ABD’den dünyaya yayılmış ancak yüzde 100 İslami finans enstrümanı çünkü ortada faiz yok. İslam Kalkınma Bankası, İslam ekonomilerine bunun tanıtımını yapacak. Ortadoğu ve Körfez coğrafyasında ‘gayrimenkule yatırım yapma, gel girişimcinin hayaline yatırım yap’ demek biraz zor ama bir şekilde başlamak gerekiyor. Petrol fiyatları düşmeye devam ettikçe onlar da girişimciliğe yönelecekler.”
Türkiye’de 15 melek yatırımcı var
Dünya ekonomisinin yüzde 96’sının Türkiye’de KOBİ diye adlandırılan girişimciler tarafından yürütüldüğünü anlatan Altuntaş, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 98 olduğunu, Katar gibi ülkelerde ise ekonominin yüzde 5’inin küçük işletmeler tarafından yürütüldüğünü söyledi.
Altuntaş, Türkiye’nin melek yatırımcılıkta 6’ncı büyük pazar olarak sıralamada yer aldığını sözlerine ekledi.