Olay Gazetesi Bursa

İş bırakma eylemi yayılıyor

İki otomotiv devinde üretimin durmasının ardından önceki akşam da yan sanayi firması Coşkunöz çalışanları eylem kararı aldı. Coşkunöz yönetimi, 'talepler yerine getirilmeyecek' açıklaması yaptı.

Otomotiv devlerinden Tofaş ve Oyak Renault fabrikalarında başlayan iş bırakma eyleminden sonra yan sanayi firması Coşkunöz’de de işçiler önceki gece üretimi durdurdu. Bosch’ta hukuki sürecin ardından gecikmeli imzalanan toplu sözleşmenin diğer fabrikalara göre daha fazla haklar içerdiğini savunan işçilerin tepkileri devam ediyor. Fabrikalardaki işçiler zam taleplerini yenilerken, ek sözleşme yapılana kadar üretime başlamayacaklarını vurguladılar. Bir günde yaklaşık bin 200 otomobilin üretildiği Oyak Renault’ta ise 14 Mayıs gece yarısından itibaren üretim yapılmıyor. Fabrika yarına kadar üretime verildiğini açıklarken, Tofaş’ta da dün yapılması planlanan fazla mesai çalışması iptal edildi. Coşkunöz’de ise önceki gün 15:30-11:30 vardiyasındaki işçiler fabrikadan çıkmadı. 23:30-7:30 vardiyasındaki işçiler de içeri girmeyerek üretimi durdurdu. 

KABUL EDİLMEYECEK

Coşkunöz işçileri fabrika yönetiminden haber gelene kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. İşçiler fabrika önünde eyleme devam ederken, Coşkunöz yönetimi ise yaptığı açıklamada işçilerin eyleme son vermelerini istedi. Açıklamada, ”Başlatmış olduğunuz eylemler kanun dışı olup, sonuçları bazı hukuki yaptırımları gerektirmektedir. Ayrıca taleplerinizin işyerimiz tarafından yerine getirilmeyeceğini bilmenizi isteriz. Kuruluşumuzun çalışanları ile karşı karşıya getirilmemesi için sağduyulu davranmanızı ve en kısa sürede işlerinizin başına dönmenizi beklemekteyiz” denildi.

BAHÇEDE SABAHLADILAR

Oyak Renault, Tofaş ve Coşkunöz işçileri geceyi fabrikaların bahçesinde geçirirken, çalışanlara ailelerinden ve diğer fabrikaların işçilerinden yiyecek ve içecek desteği geldi. İşçilere aynı zamanda dışarıdan yorgan ve battaniye yardımı da yapıldı.

İSTİFALAR YÜZDE 90’I AŞTI

Metal İşçileri Birliği’nden (MİB) edinilen bilgiye göre, Oyak Renault fabrikasında istifaların yüzde 90’dan fazlası gerçekleşti. Önceki gün Türk Metal Sendikası Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer’in 2 bin 600 kişinin istifa ettiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ileri süren MİB temsilcileri, ”Renault’ta istifalar 4 bini aştı. Tofaş’ta ise 3 bin civarında. Mako’da bin 100, Coşkunöz’de ise yüzde 80’e vardı. İstifalar her geçen gün artmaktadır. Eylemlerimiz zam talebiyle yapılıyor. Bu mücadele artık Türk Metal’i aşmıştır. Söz konusu sendika artık metal işçisinin muhatabı değildir. İki sendika arasındaki rekabet hiç değildir. Metal işçisi hak mücadelesi veriyor” dedi. MİB temsilcileri, ek sözleşme talepleri kabul edilmediği takdirde Valeo, Mako ve Delphi fabrikalarında çalışan işçilerin de üretimi durduracağı iddia etti.

EYLEMLER YASADIŞI

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) da eylemler ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.Yapılan açıklamada, ”TİSK, son günlerde metal işkolu işyerlerinde yaşanan yasa dışı gelişmeleri üzüntüyle ve dikkatle takip etmektedir. Söz konusu işyerlerinde toplu iş sözleşmeleri kısa bir süre önce imzalanmış olmasına rağmen, iş yerini terk etmeme ve toplu iş bırakma gibi yasadışı eylemler yaşanmaktadır. Endüstri ilişkilerini ve çalışma barışını tehdit eden yasadışı eylemler işveren kesimi için kabul edilemez niteliktedir. Söz konusu işyerlerinde çalışanları sağduyuya ve yasa dışı eylemleri ivedilikle sonlandırmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.