Olay Gazetesi Bursa

İran’dan Türkiye’ye ‘IŞİD’ teklifi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde "Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine karşı birlikte hareket etme çağrısı" yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ayında İranlı mevkidaşı Ruhaniyi Tahran’da ziyaret etmişti.

İran devlet haber ajansı IRNA’nın aktardığı görüşmede Ruhani’nin, “Bölgede terörün kökünü kazımak için ortak bir plan oluşturup karşılıklı yardımlaşmayla sonuca ulaşmalıyız” dediği belirtildi.

Erdoğan’ın ise Ruhani’ye “DAEŞ (IŞİD), El Kaide’nin bir parçası ve devamı niteliğinde. Terör örgütlerinin bölgedeki etkinliği İslam dünyası için bir tehdittir” dediği aktarılıyor.

Ruhani aynı zamanda Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik gerçekleştirilecek olan operasyonlar için Şam ve Bağdat’la temasın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

“Merkezi yönetimlerin etkinliğini azaltabilecek her türlü girişim, nihayetinde terörist grupların amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur” diyen Ruhani, mutlaka ilgili ülkelerin iktidarlarıyla işbirliği yapılması gerektiğini savundu.

‘Şam’ın egemenliği gözetilmeli’

Ruhani’nin, Erdoğan’dan IŞİD’e karşı operasyonlarda Suriye’nin egemenliğini de gözetmesini istediği ifade ediliyor.

İran, Suriye’de Beşar Esad hükümetine, Irak’ta ise Haydar El Abadi hükümetine IŞİD’e karşı savaş konusunda askeri danışmanlık desteği veriyor. Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlara katılan Şii milisler de İranlı komutanlar tarafından yönlendirilmişti.

Ankara ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkedeki iç savaşın birincil sorumlusu olduğunu ve ülkede istikrarın sağlanması için öncelikle Esad’ın iktidardan gitmesi gerektiğini savunuyor.

Şii milisler Irak ordusuyla birlikte IŞİD’e karşı operasyonlar düzenliyor.

İran’dan ‘4 adımlı Suriye planı’

İran’ın Suriye konusundaki bir girişimi de Birleşmiş Milletler (BM) düzeyinde gerçekleşiyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahyan, yakın zamanda dört adımlı bir planı BM’ye sunacaklarını söyledi.

Planın detayları hakkında bilgi vermeyen Abdullahyan, “Bölgedeki aktörlerin büyük bölümü artık Suriye sorununun askeri yöntemlerle çözülemeyeceği konusunda hemfikir” dedi ve çözümün siyasi olması gerektiğini vurguladı.