Olay Gazetesi Bursa

İnternette çocuklar için ‘sosyal göz’

Hacettepe Teknokent'te kurulu bir firma, kullanıcıların internette kendileriyle ilgili paylaşımları tek bir arayüzde anlık takip edip, raporlayacağı bir yazılım geliştirdi.

Yazılım firmasının sahibi Güven Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medya kullanımının hızla artmasıyla birlikte, bu mecralardaki verilerin hem kurumlar hem de kişiler için çok önemli bir bilgi kaynağı haline geldiğini ifade etti.

Günümüzde kişi ve kurumların itibar ve marka değerlerini çoğunlukla internet ve sosyal medya üzerindeki olumlu-olumsuz mesajlar, haber ya da yorumlar belirlediğini aktaran Köse, kişi ve kurumların, sosyal medya üzerindeki görünümünü izleyip kontrol etmiyorsa, bunu onların yerine başkalarının yaptığını ve çoğu zaman bu kullanıcılar adına negatif bir algı oluşturulduğunu dile getirdi.

Köse, bu kapsamda uzun yıllardır arama teknolojileri üzerinde çalışan firmalarının, “Sosyal Göz” yazılımını geliştirdiğini ifade ederek, “Sosyal Göz”ün, TÜBİTAK tarafından desteklendiğini ve Türkiye Bilişim Derneği’nin “En Etkili Sosyal Medya Projesi” dalında,  “Sosyal Medya Takip ve Analiz Sistemi’nin (Sosyal Göz) büyük ödüle layık görüldüğünü belirtti.

“Sosyal Göz”ün, kullanıcıların farklı sosyal medya mecralarındaki içerikleri tek bir arayüzde görebilmesine imkan sağladığını belirten Köse, “Sosyal Göz ile Twitter, Facebook, G+, Instagram, Flickr, Youtube gibi sosyal mecralar ile haber, blog, sözlük, forum ve arama motorlarında ilgilenilen anahtar kelimeler, sürekli taranarak bu mecralardan elde edilen içerik ve analizler kullanıcılara rapor şeklinde sunuluyor. Böylece kişiye anlık olarak kendileri, kurumları hakkına paylaşılanları ve yorumları öğreniyor” diye konuştu.

Güven Köse, “Sosyal Göz”ün klasik medya takip sistemlerinden dinamik ve anlık olması sebebiyle bir adım önde olduğunu savunarak, kullanıcıların kendileriyle ilgili olumlu-olumsuz paylaşımları sistemle takip edebildiğini vurguladı.

Tek tuşla raporlama yapılıyor

“Sosyal Göz”ün, sosyal ağları ve internet üzerindeki kategorik kaynakları sürekli izlediğini, verileri toplayıp analiz ettiğini ve kullanıcıların rahatça anlayabileceği bir biçimde raporladığını aktaran Köse, “Mesela, sizinle ilgili 200 olumlu, 300 olumsuz, 30 nötr  tweet var. Facebook’ta da ve diğer sosyal medya mecralarında da olumsuz paylaşımlar var. Bunlar anında sistem tarafından tek tuşla raporlanabiliyor. Böylece acil durumlarda hızlı bir şekilde önlem alabilir, sizin hakkınızda olumsuz paylaşımlarda bulunanlarla iletişime geçebilirsiniz” dedi. 

Köse, “Sosyal Göz”ün sosyal medya mesajlarını konu bazlı olarak anlık izleyebilme, duygu analizleri, etki analizleri, konumsal analizler yapabilme, önemli video ve resimleri izleyebilme, benzer ya da aynı resim paylaşımlarını görebilme, hakaretleri tespit edebilme ve sosyal medya hesaplarını tek pencereden yönetebilme ve mesajlara anında yanıt verebilme imkanları sunduğunu anlattı.

Ailelere önemli imkanlar sunuyor

Artık iş başvurularında bile özgeçmişle birlikte internetteki görünümününde ele alındığını aktaran Köse, bu nedenle kişinin oluşturduğu profilin özgeçmiş kadar önemli hale geldiğini belirtti.

Köse, geliştirdikleri yazılımın, bu konuda kişilere önemli olanaklar sunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Düşünün sizin hakkınızda sosyal medyadaki konuşmaları canlı olarak takip edebiliyorsunuz. Ayrıca tüm sosyal medya hesaplarını tek pencereden yönetebilir, böylece o an Facebook’ta ne yapılıyor, sizinle ilgili ne tweet atıldı ya da resminiz veya videolarınız beğenildi mi, hepsini görebilirsiniz. Hakaret varsa bunu görebilir, önlem alabilirsiniz. Bu size önemli bir avantaj sağlar. Diğer taraftan sosyal medyanın yakın takip edilmesinin aileler için çok önemli olduğu düşüncesindeyim. Teknolojiyle büyüyen yeni nesille sosyal medya kullanımı ilkokullara kadar düşmüş durumda ve maalesef çocuklarımız tamamen kontrolsüz bir ortamda her türlü tehlikeye açık. Bu mecraları yoğun olarak kullanıyor. Bu kontrolsüz mecralarda çocuklarının hareketlerini yakından izlemek ve olası tehlikelere karşı korumak için  önlemleri erkenden almak bir zorunluluk haline geldi. Burada en büyük görev ailelere düşüyor. Bu noktada Sosyal Göz, bir nevi sosyal mecralarda ailelerin gözü kulağı olacak. Sosyal Göz ile aileler, sadece çocuğunun paylaşımlarını değil çocuğu hakkında diğer insanlar tarafından yapılan paylaşımları da anlık olarak görebilecek. Böylece önlemini daha hızlı bir şekilde alabilecek.”